För första gången gör Lunds universitets holdingbolag LUAB en investering tillsammans med Karolinska institutets motsvarighet, KIAB. De två bolagen äger 10 respektive 30 procent i det nystartade medicinteknikbolaget SpectraCure i Lund efter att ha investerat sammanlagt 400.000 svenska kronor. Resten ägs av forskare vid Lunds universitet.
— Det här är en spännande väg att gå och det blir säkert inte sista gången vi samarbetar med andra holdingbolag, säger KIAB:s VD Conny Bogentoft.
SpectraCures verksamhet bygger på forskning vid Lunds universitets medicinska lasercentrum, Atomfysikavdelningen vid Lunds tekniska högskola och Onkologiska kliniken i Lund. Tidigare har Stiftelsen för strategisk forskning bidragit med drygt fem miljoner till forskningsprojektet.
Företagets produkt är en apparat för belysning av organ och kroppsdelar med laser. Laserljuset aktiverar en viss typ av cancerläkemedel, som i förväg tillförts kroppen och samlats i tumörcellerna. När läkemedlet aktiveras dör cancercellerna medan omkringliggande, friska celler skonas.
Behandlingsformen kallas för fotodynamisk terapi och har använts länge i Lund, huvudsakligen vid hudcancer. Med den nya apparaten ska det vara möjligt att föra in optiska fibrer i kroppen och belysa tumörer som sitter så att de inte går att operera. Ett flertal patentansökningar har skickats in för att skydda tekniken.
Enligt Thomas Andersson, VD för SpectraCure, ska en prototyp bli klar under hösten. Företaget för diskussioner med utländska läkemedelsbolag som tillverkar de ljuskänsliga substanserna, och som visat intresse för tekniken som utvecklas i Lund. Om tre till fem år räknar Thomas Andersson med att företagets produkt kan finnas ute på klinikerna.
I styrelsen för SpectraCure sitter Thomas Andersson, som även är affärsutvecklare på KIAB, Sune Svanberg, föreståndare för Lunds lasercentrum, och LUAB:s VD Per-Olof Hegg.