onsdag 14 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sony köper japansk teckentolkning från Ideonbolag

Teknikjätten Sony har valt ut Lundaföretaget Decuma som leverantör av mjukvara för tolkning av japanska tecken i två handdatorer som lanseras om några veckor.

— Det är fantastiskt att ett litet Lundaföretag har lyckats sälja en produkt för tolkning av japanska tecken till jätten Sony, säger Decumas marknadschef Anders Berglund.

Lanseringen gäller två högprismodeller för den japanska marknaden i Sonys handdatorserie Clié, men förutsättningarna finns för fortsatta affärer.

— Vår målsättning är nu att komma in i alla Sonys handdatorer på alla marknader. Vi har förstått att det varit avgörande för Sony att vi även kan tolka kinesiska och latinska tecken, uppger Anders Berglund.

För Decuma, som just nu söker 20-30 miljoner svenska kronor i riskkapital, är lanseringen en välkommen nyhet. Sony har visserligen redan betalat en del pengar för anpassning av mjukvaran till deras handdatorserie, men de stora pengarna kommer från royaltyintäkter när försäljningen drar igång.

— Det här är vår i särklass största affär. Hela kontraktet med Sony omfattar miljontals kronor, säger Anders Berglund, utan att kunna avslöja några exakta siffror.

Sonys andel av handdatorförsäljningen var förra året 11 procent i världen och 22 procent i Japan.

Decuma har ett 20-tal anställda vid huvudkontoret i forskningsparken Ideon i Lund samt vid filialer i Tokyo och Peking. De största ägarna är riskkapitalbolagen Visionalis (18%), Olicom (14%) och Volito (7%) samt de tre grundarna Gunnar Sparr, Kalle Åström och Rikard Berthilsson (35%).

Teknikjätten Sony har valt ut Lundaföretaget Decuma som leverantör av mjukvara för tolkning av japanska tecken i två handdatorer som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.