tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny gel från Lund ska förenkla cellforskning

Forskare vid Lunds universitet har tagit fram ett nytt material för bioseparation (framrening av delar av ett biologiskt material) av föremål så stora som virus, plasmider och hela celler. De separationsmaterial som finns idag är anpassade för mindre molekyler. För att rena fram celler har man fått använda helt andra, mer tidskrävande metoder. Rättigheterna till det nya materialet ägs av bioteknikföretaget Protista med huvudkontor i Bjuv i nordvästra Skåne.

— Det här är inte någon produkt som vi säljer än, men vi anser att den är klar för tillämpning och nu trimmar vi den, säger Bo Mattiasson, professor i bioteknik och en av Protistas grundare.

När materialet, som forskarna kallar för en kryogel, kan komma ut på marknaden är inte klart. För tillfället förs diskussioner både med potentiella kunder och med akademiska forskare som kan bidra med idéer till olika tillämpningar. Stamcellsforskningen uppges vara ett möjligt marknadsområde.

Kryogelen laddas i kolonner, rör, som sedan används i vanlig kromatografi, där lösningen som man vill rena fram något ur pumpas genom rören. Det unika med gelen är att den har porer som är stora nog för att celler och virus inte ska täppa igen systemet, samtidigt som den är billig och enkel att producera och går att kemiskt anpassa efter de objekt som ska renas fram. Enligt Igor Galaev, en av de forskare som arbetar med gelen, är så kallat poröst glas den produkt som närmast motsvarar gelen idag. Den har dock inte alls samma flexibilitet.

— Så vitt vi vet finns det inget liknande på marknaden, säger Igor Galaev.

Forskare vid Lunds universitet har tagit fram ett nytt material för bioseparation (framrening av delar av ett biologiskt material) av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.