lördag 30 november 2024

inloggad som

Öresundsjournalistiken saknar fokus

Kort sagt: Mediernas bevakning av Öresundsregionen skadar integrationen mer än den främjar. Värst är det hos TV2 Øresund, som till och med får miljoner i EU-stöd för att stimulera integrationen. Även andra medier bär prägel av att den andra sidan av Sundet skildras på samma sätt som vore det ett reportage från Kuala Lumpur, utan sammanhang eller konsekvens. Då framstår också Öresundsintegrationen som något främmande.

Av Keld Broksø

Nyhetsförmedlingen från Öresundsregionen är uppbyggd precis som en tårta: Lager läggs på lager och resultatet blir välsmakande, men utan vitaminer och med ett innehåll som är skadligt i större mängder. Mediernas Öresundsbevakning ligger på en nivå där snart sagt vilken nyhet som helst från andra sidan kan presenteras för förundrade läsare/lyssnare/tittare på hemmaplan.

Samtidigt kommer integrationsfrågorna nästa bara upp i samband med pressmöten eller konferenser.

Med den typen av nyhetsbevakning kommer nyheter från Kuala Lumpur eller Ouagadougou ha samma (mycket begränsade) intresse, vilket skadar integrationen i lika hög grad som skattekrånglet och de höga brotaxorna. Den offentliga Öresundsdebatten befinner sig i nöd, men uppfattningen om Öresundsjournalistik som utlandsjournalistik är nu så djupt rotad att från Malmö signerar Morgenavisen Jyllands-Postens utsände reporter sina artiklar med ”Jyllands-Postens korrespondent, Malmö” – som om Malmö var synonymt med Kapstaden. Men även EU tycker tydligen det är okej att se på Öresundsregionen på det sättet.

EU har via sina Interreg-medel och Öresundskomiteen gett 17 miljoner svenska kronor till ”TV2 Øresund” under perioden 2001-2005. Programmet produceras av Sveriges Television/Sydnytt i Malmö och TV2 Lorry i Frederiksberg. För närvarande sänds TV2 Øresund till Köpenhamnsområdets 1,9 miljoner invånare, men senare ska Öresundsregionens alla tre miljoner tittare nås. TV-produktionen ska enligt sitt syfte ”öka medvetenheten hos alla om att vi lever i en gemensam Öresundsregion. Det förväntas att detta projekt ska bidra till att skapa tro på Öresundsregionen”.

Om det lyckas är enkelt att undersöka på http://www.tv2lorry.dk/programmer/oresund2002.asp

Rapidus kan avslöja att sändningarna är en katastrof, något som tyvärr inte är unikt för medias Öresundsbevakning.

Inte nog med att sändningarna för närvarande bara visas på TV2 Lorry i Köpenhamn mellan 11.58 och 12.30 på vardagar, då få personer har möjlighet att titta. Innehållet är också så fladdrigt att det är svårt att upptäcka det regionala anslaget. Här slår vi slumpmässigt ner på sändningen i måndags, den 3 mars, som exempel på innehållet:

Inslagen handlar om ökat antal bankrån på landsbygden (i Danmark), danska klimatforskare (i Köpenhamn), sjuka grisar (i Skåne), en militärexperts analys av Iraksituationen (i Köpenhamn!), en val i Öresund och återföreningen av gamla rockgrupper (i Köpenhamn). Det är svårt att se hur man lever upp till löftet att ”ansträngningarna att göra regionen till EU:s nya superregion i Skandinavien ska följas noga”, som det formuleras på TV2 Øresunds hemsida.

Radio Malmöhus och Københavns Radio har också samsändningar. De är mer underhållande, men lider av samma brist på fokus, om än i lägre grad. Tar vi Sydsvenska Dagbladet finns där mer fokus på Öresundsproblematiken än i de danska tidningarna, men ofta med perspektivet ”svenskarnas problem med danskarna” och därutöver lösryckta nyheter från den danska sidan.

Problemets kärna är brist på intressanta vinklingar: På vilka områden kan vi lära något av varandra? Liknar utvecklingen på ena sidan förhållandena på den andra? Var finns det samarbeten inom näringslivet? Kulturutbyten? Var klarar sig en bransch bättre på ena sidan än på den andra? Och varför?

Frågeställningarna i integrationsdebatten är lätta att rada upp, i motsättning till svaren i mediernas rapportering.

Är Rapidus då så mycket bättre eller kastar vi sten i glashus? Ytligt sett kan man rikta samma kritik mot oss om många lösryckta nyheter från båda sidor av Sundet. Men det finns en viktig skillnad i fråga om substansen: Rapidus nyheter bidrar till ökad kunskapsnivå om förutsättningarna för tillväxt, riktat till en nischad grupp beslutsfattare som är spridda över regionen. Kunskaperna är avgörande för nätverksbyggande och synergier på tvärs över Öresund. Utan målinriktad information – ingen integration.

Dessutom är integrationsfrågorna ett viktigt ämne i Rapidus rapportering.

Problemet ligger i bristen på Öresundsmaterial i de stora medierna, där återkommande tanklösa nyheter saknar det integrationsfokus som borde vara grunden för Öresundsbevakningen – även utan konstgjord andning från EU.

Kort sagt: Mediernas bevakning av Öresundsregionen skadar integrationen mer än den främjar. Värst är det hos TV2 Øresund, som till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad