Ideonföretaget CellaVision har efter långa förhandlingar sålt sitt DiffMaster-system för analys av vita blodkroppar till Universitetssjukhuset i Lund. Sjukhuset ska använda en nätverkslösning som innebär att klinikerna kan se resultat och cellbilder direkt på sina datorskärmar.
— Det känns extra roligt, eftersom vi nu har de tre största sjukhusen i Öresundsregionen som kunder, säger VD Yvonne Mårtensson.
Ordern är värd cirka 700.000 svenska kronor och ingår i de nio affärer som bolaget gjorde under december. Rigshospitalet i Köpenhamn och Universitetssjukhuset MAS i Malmö har tidigare köpt systemet och efter affären i Lund finns totalt åtta system på sjukhus i Norden.
I dag sker analys av blodprover helt manuellt. Ett urval av vita blodkroppar i ett blodprov studeras i mikroskop och klassificeras i olika grupper. DiffMaster gör analysen och klassificeringen automatiskt genom avancerad bildanalys och med hjälp av en stor databas över olika typer av vita blodkroppar.
Den nya metoden är billigare i längden, eftersom laboratoriepersonalen kan hoppa över rutinjobbet och ägna sig åt de avvikande celler som datorn inte klarar av att klassificera. Dessutom är tekniken säkrare än det mänskliga ögat, som tappar i uppmärksamhet under dagen.
DiffMaster tar en bild av varje analyserad cell. Cellerna kan sedan studeras framför en datorskärm av flera personer samtidigt eller skickas med mail till kollegor runt om i världen för att hämta analyshjälp vid mer komplicerade fall. Resultatet kan också sparas så att läkaren kan gå tillbaka och titta på bilderna i efterhand.
Tekniken är inte begränsad till analys av just vita blodkroppar, utan kan även användas till andra analyser. Enda kravet är att användningsområdet är tillräckligt stort för att det ska löna sig att lägga upp en bildbank över cellerna.