HeptaHelix AB, Malmöbaserat bioteknikföretag med förre Gambro-chefen Berthold Lindqvist som VD, ser ljust på 2003. Enligt Christer Owman, forskningsansvarig i företaget, kommer HeptaHelix att gå med vinst i år tack vare avtal med BioInvent i Lund, BioLipox i Stockholm och amerikanska Mixture Sciences.
HeptaHelix startades 1998 och grundas på forskning som utförs vid Wallenberg Neurocentrum i Lund. Forskningen rör en typ av cellreceptorer som är avgörande för funktionen hos omkring 70 procent av alla registrerade läkemedel.
Företagets kärnprodukt är ett verktyg för masscreening av nya läkemedelskandidater. Det består av en konstgjord gen som producerar en ljussignal när den receptor som undersöks aktiveras. På så sätt kan man snabbt söka igenom stora bibliotek av möjliga läkemedelssubstanser. Dessutom kan genen användas för att undersöka receptorer med känd struktur, men hittills okänd funktion.
HeptaHelix fick vid starten startkapital, bland annat för patentering, från moderbolaget GS Development, som kontrolleras av entreprenören Gunnar Sandberg med familj. Än så länge har företaget bara en anställd, som arbetar med screeningen i samarbetsprojekten. Nu söker HeptaHelix ytterligare kapital. 50 miljoner svenska kronor hoppas man få in under tre år. Pengarna ska till att börja med användas till forskning, lokaler och anställningar.
— Vi kommer att lägga ner mycket arbete på att få in delar av riskkapitalet, kanske tio miljoner kronor, under 2003, säger Christer Owman, professor i molekylär neurobiologi vid Lunds universitet.
De nuvarande allianserna ger kortsiktigt mindre intäkter och först längre fram, när eventuella storsäljande läkemedel utvecklats, chans till större vinster i form av royalties. Därför behövs riskkapital för att påskynda företagets utveckling.
I HeptaHelix styrelse sitter förutom Owman, Lindqvist och Sandberg även Kåre Larsson, professor emeritus i livsmedelsteknologi vid Lunds universitet.