Kort sagt: TDC-koncernen i Danmark och Telia i Sverige bevarar i stor utsträckning sin respektive monopolställning. Det är till skada för tillväxten bland små och unga telebolag samt utvecklare av spel, informationstjänster och andra telekomtjänster med bas i Öresundsregionen.
Av Keld Broksø
Följande historia må vara en detalj, men den säger något om den monopolsituation som fortfarande råder på marknaden och som hämmar tillväxten inom IT- och telekommarknaden i Öresundsregionen.
I början av förra året införde TDC femsiffriga uppkopplingsnummer för ISDN-linjer i Danmark. Fram till dess kunde den som ville använda ett konkurrerande företags prefix, till exempel 1001 för Tele2, och därmed koppla sig via en billigare teleoperatör. Det är inte möjligt längre. Med det femsiffriga numret hamnar vinsterna bara i ett bolags fickor, nämligen TDC, oavsett om prefixet finns där eller inte. Konkurrenterna har förlorat en affärsmöjlighet.
Hos till exempel Netplan A/S, en oberoende dansk rådgivningsbyrå inom IT och framför allt tele och kommunikation, är direktör Torben Rune bekymrad över monopoltendenserna och betydelsen för Öresundsregionen. Slutsatsen kan Rapidus ansluta sig till:
I Öresundsregionen med alla dess människor samlar sig företag inom teleområdet, mindre och betydligt yngre än TDC och Telia, och många nya bolag som vill leverera support till teletjänster, vara spelleverantörer eller leverera informationstjänster till telekomindustrin.
Men ju mer av monopoltendenser, desto svårare är villkoren för tillväxt. Två faror lurar på de mindre bolagen som lever i skuggan av telegiganterna: De kan antingen tvingas till exklusivavtal med de två stora spelarna och därmed bidra till ökad monopolisering. Eller så tvingas de i armarna på de små utmanarna, som på grund av trycket från de gamla monopolföretagen inte kan erbjuda tillräckligt bra sparring.
I Sverige pågår debatten om det gamla statsmonopolet Telia och för närvarande handlar det om dominansen på ADSL-marknaden. Under Comdexmässan i veckan gick TDC-chefen Henning Dyremose till angrepp och anklagade svenska staten för att skydda sitt eget bolag och därmed bidra till höga priser på ADSL.
Öresundsregionen står inför en sandwich-liknande situation med två giganter som pressar de mindre företagen som riskerar att slukas. Telia har i alla fall fått smaka på sin egen medicin via TDC i Danmark, som annars hade varit en självklar marknad eftersom Telia har så nära hem.
Under hösten drog sig Telia ur ADSL-marknaden i Danmark och gav upp konkurrensen med TDC. Ur danskt perspektiv har TDC, under den tidigare finansministern Dyremoses effektiva ledning, låtit bolaget gå fram som en ångvält mot de omkring 70 mindre aktörer som dykt upp sedan konkurrensen på fast telefoni släpptes fri 1998. TDC har trumf på hand genom att man fortfarande styr över i stort sett alla koppartrådar, som andra teleoperatörer får hyra in sig på. Det är reglerat, men övriga operatörer är beroende av tjänster där TDC kan sätta priset i stort sett helt på egen hand. Därför har mindre telebolag svårt att få tillgång till den tillväxtmarknad som Öresundsregionen borde vara.
Enbart på fastnätet står TDC fortfarande för 65-70 procent av marknaden och på mobilområdet handlar det om ungefär 50 procent. Ser man på ADSL har TDC nu 70-80 procent av marknaden och bland andra Cybercity klagar över att TDC tar allt för mycket betalt för tjänster som teknisk assistans.
Frågan är vad som kan göras för att motverka att en potentiell tillväxtmarknad förstörs?
Först och främst kan den upplyste konsumenten självklart rösta med plånboken och utmana TDC i Danmark och Telia i Sverige. Ska man i Danmark välja TDC eller törs man till exempel lita på en framtid för Tele2, som vid nyår sänkte priserna för att konkurrera med TDC som höjer priserna.
Det är inte lätt att övertalas till att välja mindre operatörer efter en längre period med rubriker om katastrof och de stora spelarnas seger. Senast är det problemen för Orange som beslutade att helt dra sig ur den svenska marknaden och lägga ner huvudkontoret i Malmö.
Samtidigt har rättsprocesser och regleringar i stort sett spelat ut sin roll. Ett system där alla avtal mellan TDC och andra operatörer i Danmark regleras, så som Cybercity har föreslagit, riskerar att drunkna i byråkrati. Om de mindre aktörerna i stället konkurrerar på det enda möjliga sättet just nu, genom att spara och bli mer slimmade, så riskerar det att gå ut över servicen och då har vi samma situation i alla fall.
En av de intressanta faktorerna i Öresundsregionen är ju just att här finns tillgång till utvecklingsenheter inom mobiltelefoni där även tjänster står i fokus. Det ska helst inte ödeläggas av gamla monopol.