fredag 29 november 2024

inloggad som

Litet fart på regionen? Sätt MFF i danska ligan!

Kort sagt: 2003 är redan intecknat av pessimisterna. Ett nytt svagt år ska det bli. Så här i starten gör Rapidus fem ställningstaganden – fyra önskningar och ett löfte – som alla skulle kunna medverka till att det blir litet speed i Öresundsregionens näringsliv. Möten och kommunikation mellan näringslivets folk och rätt fokuserade debatter kan driva fram ett bättre företagsklimat.

Av Jan Wifstrand och Thomas Frostberg

Den som inte har kunskap och kontakter kan inte heller göra affärer. Det är en självklarhet som Rapidus aldrig försummar att trumma in. Så här inför ett nytt dystert år för företagsamheten, om man nu ska tro alla självutnämnda kloka gubbar, vill vi bidra med fem tankar och ståndpunkter som kan lyfta både näringslivet och den allmänna framåtandan i regionen.

1) Ingenting, tror vi, skulle kunna bidra mera till nya initiativ i näringslivet än en ”Sportbro 2003”. Men den måste bli på allvar. Vår idé är alltså att Malmö FF, Landskrona Bois och svårt ekonomiskt sargade Helsingborgs IF bums ansöker om att få spela i danska Superligaen (SAS-ligaen) från och med 2004.

Handbollen bör följa med: IFK Ystad, H43 och Lugi, (om elitserieplatsen klaras), får också mera publik, kortare och billigare resor och en position på en ny spelarmarknad genom att gå in i danska TDC Ligaen, i stället för Elitserien. Och de danska lagen får kanske glädjen att få spöa skåningarna i de stora bollsporterna…

Vilka fajter, om FC København (med svensk tränare nu) möter Malmö FF i Parken! Men det är inte publikhorderna som är poängen. Det är sponsorerna som får helt nya mötesplatser och möjligheter att lära känna varandra på bästa möjliga sätt.

Om några år kan tiden vara mogen att göra samma sak på damsidan.

Business, but not as usual!

Skämtar Rapidus? Det tror ni för att ni vet att trångsynta nationella intressen kommer att torpedera en sådan här idé. Men den är högst seriös och genomförbar, trots alla eventuella stadgehinder. Sydsvenska och själländska reservlag i fotboll har i tre år redan integrerat över Sundet, men nu drar sig de danska lagen tyvärr ur detta samarbete.

Nu är det dags att göra det hela, på riktigt.

2) Avsluta debatten om bropriserna! Det finns betydligt viktigare frågor att ägna tid åt.

Ja, vi menar allvar här också, vi som har drivit denna diskussion stenhårt under hela 2002. I år lovar vi att inte en enda gång argumentera för prissänkningar, i Rapidus snabbanalyser.

Bakgrunden är en intervju med Sveriges nya Öresundsminister Berit Andnor i Dagens Industri i onsdags. Där avfärdar hon tidigare uttalanden från både sin chef Göran Persson och företrädaren Leif Pagrotsky om att brotaxorna är för höga. Förutsättningen för debatten är borta när ägarna på båda sidor är överens om nuvarande prisnivå.

Dessutom låter brokonsortiet utvalda kunder testa alternativa prisnivåer i år. Det skulle kunna ge helt andra modeller från nästa år, om försöket visar att lägre priser till och med kan ge högre totalintäkter.

3) Inrätta en Öresundsombudsman mot barriärer.

Berit Andnor utsåg i veckan den förre danske statsministern Poul Schlüter till barriärombudsman under det svenska ordförandeskapet i Nordiska Ministerrådet.

Kanske krävs det en dansk politiker som jobbar för en svensk, för att nå politisk enighet i barriärproblemen. I dag präglas förhandlingarna för ofta av missuppfattningar och prestige, mycket beroende på okunskap och olika uppfattning om öppenheten i förhandlingsfrågor.

Men Schlüters uppdrag gäller hela Norden, och bara under det svenska ordförandeskapet. Öresundsregionen behöver en permanent ombudsman för medborgare och företag som fastnar i byråkratins klister när de vill agera regionalt.

4) Skapa en äkta regional riskkapitalfond.

Det går fortfarande en riskkapitalets järnridå genom Öresund. Det görs nästan inga investeringar på tvärs – därför att kunskap saknas om näringslivet på andra sidan.

Med en gemensam fond tvingas aktörerna bygga nya kontakter. Samarbete i enstaka investeringar tar för lång tid, om man samtidigt ska lära känna en ny partner.

Vækstfonden och Industrifonden vore naturliga initiativtagare som kan utnyttja kunskaper hos exempelvis Olicoms Boje Rinhart och Visionalis Mikael Karlsson, som redan gjort affärer ihop.

5) Medier granskar sällan sin egen bransch och därför skriver ingen det som många Rapidusläsare redan vet: Medierna i Öresundsregionen gör ett uselt jobb när det gäller att bevaka regionen som just en region.

Utan information, ingen integration. Så länge bevakningen över Sundet inte är en del av den ordinarie verksamheten, utan sköts av utsända korrespondenter (som vore det Hong Kong eller Washington) skapar medierna lika stora barriärer som någonsin broavgifter och skattekrångel.

Några Öresundsinitiativ finns dock, men de lever på EU-stöd och andra offentliga medel. En bra gissning är att de dör i samma stund som bidragen försvinner.

P.S. Gissa om trafiken på Öresundsbron skulle öka om vår ”Sportbro” genomförs.

Kort sagt: 2003 är redan intecknat av pessimisterna. Ett nytt svagt år ska det bli. Så här i starten gör […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad