torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

TeknoSeed gör första investeringen med nya kassan

Såddfinansiären TeknoSeed i Lund gör sin första nyinvestering på över ett år, sedan ägaren Teknikbrostiftelsen fyllt på kassan med 50 miljoner svenska kronor. Tillsammans med CR&T Innovation i Göteborg satsar TeknoSeed 3,5 miljoner i Ideonföretaget Flow Computing.

Investeringen görs i flera steg under ett års tid och kan i slutändan innebära att de båda riskkapitalbolagen kommer över 50 procents ägande.

Flow Computing, som hittills gått under namnet Liquid, har utvecklat en teknik för högeffektiva beräkningsprocesser i datormiljö. Bolaget ska lämna in patentansökningar i början av nästa år och är därför hemlighetsfulla, men i korthet går tekniken ut på att ett instickskort med en speciell krets fungerar som parallell processor och ökar hastigheten i datorns beräkningar kraftigt.

— Vi använder hårdvaruteknik som är känd, men som inte har använts på det här viset tidigare. Det är en ”superprocessor”, som kan stoppas i en vanlig dator och inte kräver stora kylrum, säger Anders Dellson, civilingenjör och ekonom som rekryterats som VD.

Han har en bakgrund i Lund, bland annat som ombudsman för Akademiska föreningen, och flyttar nu tillbaka från Stockholm efter några år som managementkonsult på bland annat McKinsey.

Uppfinnarna bakom Flow Computing är Pontus Borg och Stefan Möhl som tidigare arbetat på C Technologies. Utvecklingsarbetet kring Flow-konceptet har pågått i omkring två år.

CR&T, Carlstedt Research & Technology AB, ägs bland annat av det börsnoterade riskkapitalbolaget Bure. Tillsammans med Bure har man också startat riskkapitalfonden CR&T Ventures som investerat i Lundaföretaget WeSpot, dotterbolag i Anotokoncernen.

(Flow Computing har senare bytt namn till Mitrion).

Såddfinansiären TeknoSeed i Lund gör sin första nyinvestering på över ett år, sedan ägaren Teknikbrostiftelsen fyllt på kassan med 50 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.