fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Första biotekänglarna på plats i nytt Öresundsnätverk

Danska och svenska affärsänglar och forskningsinstitutioner har nu anslutit sig till biotekbranschens nya nätverk i Öresundsregionen, BioBan. Nätverket är redan i gång med arbetet för den första stora investeringen som rör ett tvåsiffrigt miljonbelopp, uppger Jens Winther, affärsängel och koordinator i bioteknätverket.

BioBan ställer krav på god kunskap om branschen för den som vill bli medlem. Bland de nya personer som gått med finns följande personer:

* Dansken Sten Verland, direktör i Synarc Inc. och tidigare forskningschef för Scanpharm och direktör för M&B A&S. Han har akademiska meriter inom biologi och immunologi. Han sitter i styrelsen för Tera Holding A/S och Scanbur BK A/S.

* Svensken Robert Wahren, tidigare operativ chef i Functional Food AB och koncerndirektör i Specialkemi AB. Han är utbildad vid KTH och är doktor i organisk kemi.

* Dansken Erik Persson, direktör vid Medtronic och tidigare vice VD hos Primmer Viggo GmbH BOC samt chef inom Viggo DK A/S BOC Health Care. Han är utbildad i internationellt ledarskap och har styrelseuppdrag för eZtrade ApS och BioImplant ApS.

BioBan-nätverket har nu 25 medlemmar, varav tio affärsänglar, däribland även Jens Winther och den tidigare koncerndirektören för Novo Nordisk Kim Hueg. Övriga medlemmar är forskare och representanter för forskningsinstitutioner som Rigshospitalet, Farmaceutisk Højskole och Landbohøjskolen.

— Initiativet ska täcka hela Danmark och Sydsverige. Vi har två svenskar som är med nu – och en rad ansökningar. Men det gäller extremt forskningstunga projekt och därför lägger vi stor vikt vid bakgrund från branschen och rådgivning från forskningsinstitutionerna, berättar Jens Winther.

BioBan är en del av det danska nätverket för affärsänglar, DBAN, som just nu befinner sig i en osäker situation på grund av frågetecken kring framtida statsbidrag. Även BioBan behöver stöd från staten, närmare bestämt en miljon danska kronor över tre år, men har startat sin verksamhet trots att något beslut om finansiering ännu inte finns.

Gällande förhandlingarna kring den första investeringen via BioBan vill Jens Winther i dagsläget bara säga att det rör sig om ett medicinföretag med en tresiffrig miljonomsättning. Bolaget, som har betydande forskningsverksamhet, har hamnat i kapitalnöd och därför väntas BioBan resa ett tvåsiffrigt miljonbelopp i nytt kapital inom de närmaste veckorna, förutsatt att förhandlingarna når i mål.

Danska och svenska affärsänglar och forskningsinstitutioner har nu anslutit sig till biotekbranschens nya nätverk i Öresundsregionen, BioBan. Nätverket är redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.