En grupp danska näringslivspersoner arbetar med en ambitiös plan för att etablera ett nationellt center för teknologiöverföring från de offentliga forskningsinstitutionerna till näringslivet. Dansk Udviklingssocietet (DUS) heter enheten, som lanseras med en budget på 120 miljoner danska kronor fram till självfinansiering har nåtts år 2008.
Bakgrunden till initiativet är ändringen av den danska patentlagen under år 2000, då rätten till uppfinningar – och därmed plikten att få dem kommersialiserade – placerades hos de offentliga forskningsinstitutionerna. Dessa arbetar nu med att bygga upp kompetens kring teknologiöverföring till näringslivet.
Samtidigt har de fått kritik för att inte göra arbetet bra nog. En centraliserad modell för teknologiöverföring framhålls som idealet för att skapa kritisk massa och högre kompetensnivå. DUS är första försöket att skapa just en sådan konstruktion.
Lokaler till DUS har hittats i Köpenhamnsområdet och tas i bruk i början av nästa år. Styrelsen håller som bäst på att sättas samman. Affärsplanen är utarbetad och den första presentationen sker vid en konferens i Köpenhamn i januari.
Det återstår dock mycket arbete innan finansieringen är på plats. DUS-modellen baseras på att staten, relevanta branschorganisationer och privata fonder betalar var sin tredjedel, men hittills har varken Videnskabsministeriet eller några organisationer förpliktigat sig till att bidra.
Målet är att stå för teknologiöverföringen från alla universitet och andra forskningsinstitutioner. Mot det talar att flera potentiella användare av tjänsterna anser DUS vara ännu en kommersiell aktör och att de föredrar att välja fritt på den växande marknaden för rådgivning inom tech transfer.
Talesman för initiativgruppen bakom DUS är Steffen Moldow, som till vardags arbetar med försäljning och marknadsföring hos rådgivningsfirman Carl Bro Gruppen. Idén har kommit ur hans bekantskap med cancerforskaren professor Nils Brünner, tidigare Finsenlaboratoriet och nu Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole.
(Nyheten är levererad av Biotech Denmark exklusivt för Rapidus.)