European Institute of Science (Euris), noterat på NGM-listan, inleder i dag en publik utförsäljning av aktier i portföljbolagen Chemel och LifeAssays på Ideon i Lund. Vid fullteckning får Euris in cirka 4,6 miljoner svenska kronor.
Erbjudandena är i princip identiska med de utförsäljningar som gjordes så sent som i augusti. Den gången såldes bara omkring hälften av de aktier som var till salu.
— Vi blev inte av med alla aktierna den gången och fortsätter nu avyttringen. Jag tror inte att vi når full teckning den här gången heller, men det finns utrymme i fall någon större investerare vill gå in, säger Euris VD Dario Kriz.
I Chemel handlar det om 120.000 aktier, motsvarande 9,1 procent av aktierna. Vid fullteckning minskar Euris ägande från 40,2 procent till 31,1. Försäljningen sker till kursen 18,10 kronor och ger Euris knappt 2,2 miljoner svenska kronor.
Euris köpte i april nära 600.000 Chemel-aktier från riskkapitalbolaget Affärsstrategerna för drygt tre kronor styck och en möjlig tilläggsköpeskilling på cirka tio kronor. Dario Kriz försvarar den betydligt högre utförsäljningskursen:
— Kursen 18 kronor är helt baserad på vilka pengar som satsats i Chemel sedan starten. Priset på tre kronor var en förhandlingsfråga. Affärsstrategerna behövde pengar snabbt och vi gjorde en bra affär.
Försäljningen i LifeAssays gäller fyra miljoner aktier, motsvarande 8,6 procent av aktierna i bolaget, till kursen 0,60 kronor. Vid fullteckning minskar Euris ägande till 32,9 procent och bolaget får in 2,4 miljoner.
Teckningsperioden är 14-25 oktober för båda utförsäljningarna.
Fakta om Chemel och LifeAssays:
Chemel har utvecklat och börjat sälja biosensorn SIRE, en apparat som med hjälp av enzymer identifierar ämnen som glukos, mjölksyra och etanol i lösningar. Apparaten uppges vara både billigare och snabbare att ställa om mellan olika ämnen än konkurrerande produkter.
LifeAssays har utvecklat ett instrument och reagensvätskor för snabbare analys av blodprover med hjälp av magnet- och kiselpartiklar. Bolaget är noterat på NGM-listan, en handelsplats för utvecklingsbolag.