Kort sagt: Köpenhamns overborgmester Jens Kramer Mikkelsen har överraskande föreslagit ett dansk-svenskt Öresundsråd med direktvalda politiker. Men den politiska testballongen kan ha andra avsikter än att hjälpa integrationen: Köpenhamn slåss mot en hotande försvagning av kommunens maktställning i det danska samhället. En ny allians med Skåne kan sätta stopp för dessa planer. Den positiva bieffekten är ändå att Danmark inte sedan broöppningen har diskuterat Öresundsintegrationen så intensivt som under den gångna veckan.
Av Keld Broksø
Jens Kramer Mikkelsen har hittills inte ägnat särskilt mycket tid åt peptalk för Öresundsregionen. Knappt ett ord om regionen kom från honom under valkampen förra året. Därmed bidrog han till att integrationen står och stampar på det politiska planet i Danmark. Stilleståndet har han direkt cementerat genom att som ordförande för regionens politiska samarbetsorgan, Öresundskomiteen, utebli från båda de styrelsemöten som hållits i år. Ett tredje möte har fått ställas in och ingen vet om overborgmesteren kommer på årets sista möte den 6 december.
Men Jens Kramer Mikkelsen överraskade alla i tisdags.
På Berlingske Tidendes förstasida satte han ny fart i Öresundsdebatten genom att lansera idén om ett dansk-svenskt Öresundsråd, som ska vara demokratiskt valt och ha rätt att besluta om bland annat skatter. Det gemensamma organet ska dessutom ägna sig åt näringslivs- och stadsutveckling, infrastruktur och större kultur- och idrottsprojekt. Under hela tisdagen spred sig nyheten som en löpeld genom de danska medierna. Det var mycket luft i idén, visade det sig, men Rapidus ger likafullt förslaget stående ovationer. Här finns ett förslag om ett beslutande organ som kan lyfta integrationsfrågan ur det nuvarande dödläget. Men det finns ett stort problem med förslaget:
Kramers utspel är så överraskande att avsikten kan vara att konkurrera ut andra frågor på dagordningen i Köpenhamn. Eller rakt på sak: Köpenhamn vill inte förlora sin mäktiga särstatus som storkommun, något som det finns risk för i den pågående översynen av kommuner och amter i Danmark. Både Kramer och hans motkandidat, Søren Pind från Venstre, vill se ett större Köpenhamn, inte ett mindre. Och här kan ökad integration med Skåne vara ett argument – ett starkt Köpenhamn ska stå som motvikt till ett stort Skåne. Köpenhamn befinner sig i ett utsatt läge, med eldgivning från två håll, och därför framstår Kramers förslag som en vältajmad och tillrättalagd avledningsmanöver.
* I Københavns Amt, som består av kommunerna runt om själva Köpenhamn, vill amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen se ett storamt som också inkluderar Köpenhamn och Frederiksberg. Det förutsätter en uppsplittring av Köpenhamns makt och att amtsuppgifter som sjukhus och gymnasier går över till storamtet. Det är helt otänkbart för Kramer.
* Hot om ett storamt och ett vingklippt Köpenhamn kommer också från regeringens nyligen tillsatta strukturkommission, som om ett och ett halvt år ska komma med förslag till en ny indelning av Danmark. När Kramer nu överraskande sätter fokus på Öresundsregionen håller han fast vid kritiken mot en uppsplittring, genom att peka på att det är de stora områdena (läs: kommunerna) som driver utvecklingen.
Likväl finns det anledning att tacka Jens Kramer Mikkelsen för hans politiska testballong.
Medicon Valley Academys direktör Bent Christensen blev, liksom alla andra, överraskad av förslaget. Oavsett om det blir verklighet eller inte är det sunt med en dansk debatt om regionen och han pekar på att läkemedelsexporten har gått om baconexporten i storlek. Därför går det inte att undvika att diskutera konkurrensen med övriga europeiska regioner framöver.
Förslaget från Jens Kramer har också mötts av en annan typ av positiva reaktioner, där kritiken snarast går ut på att förslaget inte är tillräckligt långtgående sett ur ett näringslivsperspektiv. Organisationen Dansk Industri ställer sig bakom förslaget, men kräver reell beslutsmakt. Från Sydsvenska Industri- och Handelskammarens håll har direktör Stephan Müchler sedan länge efterlyst ett Öresundsdepartement med omväxlande en svensk och en dansk minister på ordförandeposten, motsvarande EU:s arbetsmodell.
Men Jens Kramer Mikkelsens förslag kommer inte att bli verklighet. Både handelsminister Leif Pagrotsky och Region Skånes kommande socialdemokratiska ledning har redan tidigare avvisat tankar om ett gemensamt beslutande organ över landsgränsen. Danmarks inrikesminister Lars Løkke Rasmussens skräckscenario är att svenskarna ska kunna ta ut skatt i Danmark.
Frågan är därför om det nya danska intresset för Öresundsfrågorna kommer att hålla i sig?
Tre saker tyder på det:
– Den danska strukturdebatten har orsakat splittring inom regeringspartiet Venstre och Skåne kan mycket väl komma att dras in i debatten igen.
– Dessutom avslutas det danska ordförandeskapet i EU vid årsskiftet och erhvervsminister Bendt Bendtsen utlovar ny fokusering på regionen.
– Slutligen befinner sig förhandlingarna om skatteproblemen i Öresundsregionen i en avgörande fas.
Men oavsett bakomliggande motiv var det Jens Kramer Mikkelsen som startade en ny Öresundsdebatt i Danmark. Tack för det!