Kort sagt: Hittills har danska riskkapitalbolags satsningar i Skåne varit marginella. Men doldisen CapMan, en gigantisk Helsingforsbaserad investerare med fonder värda motsvarande 15 miljarder SEK, synar nu lämpliga objekt i södra Sverige. Det sker delvis från Köpenhamn, där CapMan A/S och adm. dir. Leif Jensen har mycket stora resurser till förfogande för nysatsningar i Öresundsregionen.
Av Jan Wifstrand
En av Rapidus grundidéer är att uppmärksamma intressanta fenomen som går de traditionella medierna förbi. I den meningen är det relevant att ägna CapMan-koncernen några rader, en märkligt anonym spelare med enorma resurser och utmärkt track record på hemmabanan Finland. CapMan-koncernens managementbolag är noterat på Helsingforsbörsen.
CapMan är en tung investerare med medelstora buyouts inom traditionell industri och satsningar inom IT, telekom och media som affärsidé. Buyouts kan definieras som uppköp av företag som står inför generationsskifte bland ägarna eller som inte passar in i nuvarande koncernstrukturer.
Med fonder som förvaltar tillgångar på uppemot 15 miljarder har CapMan byggt upp en rörelse och ett rykte som väcker respekt. Men som alltid när det gäller Norden tar det mycket lång tid innan en dominant i det ena landet blir välkänd i det andra. Informationsflödet om business över skandinaviska gränser är torftigt.
Men CapMan kommer att låta tala om sig. Skälet är en uttalad nordisk strategi som redan satt avtryck, inte bara pratats om. På denna sidan 2000 har CapMan först köpt en av ventureaktörerna i Danmark, Nordic Private Equity (NPE) och sedan övertagit svenska Swedestart och därmed också gett sig in i Life Science-sektorn, ett nytt område för CapMan.
Att hitta rätt objekt förutsätter kunskaper och kontakter. Det är här det brister över gränserna, till exempel i Köpenhamnsområdet. Leif Jensen, adm. dir. för CapMan A/S, visar nu att han har klara idéer om Öresundsregionens möjligheter och har därför knutit Jan Dahlqvist, tidigare svenska Sjätte AP-fondens Malmöchef, till CapMan. Syfte: Att få till stånd buyouts i intressanta industriföretag i Sydsverige och i viss mån att leta teknologibolag med stor potential. Vad gäller de senare är det dock svenska CapMan som förväntas göra investeringarna.
Även Skånes bioteknik- och medicinföretag lockar CapMan. Men denna kartläggning görs från Stockholm, eftersom Swedestart redan har den kompetensen. ProstaLund, till exempel, är ett av de företag där Swedestart, numera svenska CapMan, är stora ägare.
Via Swedestartköpet är man för övrigt också stor delägare i Ideonbaserade mjukvaruföretaget QlikTech.
Men märk väl: Detta är inte det mest betydelsefulla okända CapMan ställt till med i Lund. Man äger sedan tre år 45 procent av Åkerlund & Rausing Carton AB.
På dansk botten har CapMan, genom NPE, en historia. Som CapMan A/S har man hittills gjort en stor satsning som offentliggjordes för knappt två månader sedan. Köpet av halva teknologiinriktade återvinningsföretaget RGS 90 väckte viss uppmärksamhet i Danmark, dels för att få sådana buyoutsatsningar görs för närvarande, dels för dess karaktär av tungt insteg i en föga känd verksamhet.
Nu väntar, enligt vad Rapidus inhämtat, åtminstone en, kanske två satsningar redan före årsskiftet. Det är mycket möjligt att någon av dessa görs i Skåne.
För integrationens skull är det bara att applådera strategin. Allt tyder på att danskt kapital välkomnas i Skåne, låt vara att det i detta fallet är en finne som ligger bakom.
Varför skulle CapMan lyckas bättre än någon annan med sina framtida buyouts och investeringar? Tja, det är väl ingen som kan sia säkert om det, men ett intressant argument finns:
Till skillnad från flertalet på riskkapitalmarknaden måste management i CapMan parallellinvestera privata pengar i de objekt man går in i. Ja, det är ett tvång, inte något skumt fiffel. På så vis vill man visa att bolaget verkligen tror på sina satsningar och undvika kritik av typen man sköter aldrig andras pengar lika väl som sina egna.