torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ingen träff vid razzia mot IT-företag i Malmö – nu utökas tvisten

Resultatet av förra veckans razzia mot mjukvaruföretaget Mindroute i Malmö blev offentligt i dag. Kronofogdemyndigheten har inte hittat de specifika avsnitt källkod som direkt skulle bevisa att Mindroute har gjort intrång i Malmöföretaget Brimstones upphovsrätt.

Mindroutes VD Rickard Hansson ser det som en väntad seger, men Brimstones juridiska ombud Erik Sjöman säger till Rapidus att resultatet trots allt inte utesluter upphovsrättsbrott i andra delar av mjukvaran och därmed en stämningsansökan.

Dessutom planerar Brimstone stämningar mot personerna bakom Mindroute för brott mot konkurrensklausuler och röjande av företagshemligheter, uppger Brimstones VD Sebastian Merlöv. Konflikten gäller bland annat listor på kunder och bearbetade, potentiella kunder hos Malmöföretaget Syntagma Rendezvous, som Brimstone köpte i början av sommaren. Brimstone anklagar tidigare anställda i Syntagma Rendezvous för att ha stulit källkoden och startat Mindroute.

Anklagelserna avvisas som direkt felaktiga av Mindroutes VD Rickard Hansson, som i sin tur anklagar Brimstones ledning för att uppträda oprofessionellt.

Det var i onsdags kväll som kronofogden gjorde en razzia mot Mindroutes kontor på Kalendegatan i Malmö för att undersöka om källkoden i bolagets mjukvara är stulen.

Kronofogden har dokumenterat hela källkoden, men tar inte ställning till eventuella likheter mer än i de avsnitt som specificerats på förhand. Där har inget hittats, men skuldfrågan måste slutgiltigt prövas i en eventuell rättegång, uppger kronofogdens informationschef Lennart Henning. All information som kopierats från Mindroutes datorer hålls tills vidare hemlig för alla utom parterna.

Brimstone har nu en månad på sig att värdera materialet från razzian och besluta om de ska stämma Mindroute för upphovsrättsintrång.

Mindroutes VD Rickard Hansson riktar skarp kritik mot Brimstone för att bolaget redan under pågående intrångsundersökning kontaktade Mindroutes kunder för att få dem att gå över till Brimstone.

— Det är fult spel. Det måste finnas bättre sätt för Brimstone att skaffa kunder, säger han.

Hos Precise Biometrics, som är en av Mindroutes kunder, väckte Brimstones utspel förvåning.

— Innan det finns en fällande dom är det lite märkligt att gå ut till tredje part. Det borde gå att lösa konflikten utan att blanda in oss kunder på det sätt som Brimstone har gjort. Annars blir det en väldigt märklig process, säger Precise Biometrics informationschef Gunilla Savring.

Brimstones VD Sebastian Merlöv försvarar agerandet med att bolaget vill begränsa skadan för Mindroutes kunder genom att så fort som möjligt informera om vad som händer om Brimstone vinner i en rättegång.

Resultatet av förra veckans razzia mot mjukvaruföretaget Mindroute i Malmö blev offentligt i dag. Kronofogdemyndigheten har inte hittat de specifika […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.