måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vigilante-direktör anklagar personalen för misslyckad finansiering

Den danska personalen i IT-säkerhetsföretaget Vigilante förstörde möjligheten till en långsiktig finansiell lösning för koncernen när de den 27 juni begärde det danska dotterbolaget i konkurs, sedan de inte fått ut sina löner.

Vigilante låg då i slutförhandlingar om en investering, som även omfattade en vinstgivande försäljning av konsultdelen i Nordeuropa. Men när de anställda i det danska dotterbolaget begärde Vigilante A/S i konkurs drog sig finansiärerna också ur, eftersom det inte fanns någon konsultrörelse kvar att sälja.

Den anklagelsen framförde Eric Fullerton, direktör för det USA-baserade moderbolaget Vigilante.com Inc., när han i dag besökte Köpenhamn.

Vigilante startade 1997 i forskningsparken Symbion på Østerbro i Köpenhamn som ett konsultföretag inom IT-säkerhet och växte under 1999-2000 kraftig med hjälp av riskkapital från bland andra 2M Invest. Tanken var att omvandla bolaget från konsultrörelse till ett mjukvarubolag och samtidigt flyttades huvudkontoret från Köpenhamn till USA.

Enligt Eric Fullerton uppstod en spricka i företaget. Personalen i Danmark ville fortsätta med konsultdelen, medan ledningen i USA fokuserade allt mer på mjukvaruutveckling. Vigilantes grundare Lars Neupart och Ulf Munkedal har efter den danska konkursen hävdat att USA-satsningen var ett strategiskt misstag som bara innebar att vinster från konsultdelen i Danmark skickades över Atlanten till moderbolaget i USA.

Detta tillbakavisas helt av Eric Fullerton, som hävdar att koncernen sänkte sina kostnader med två tredjedelar i och med konkursen för dotterbolagen i Danmark och flera europeiska länder. Nu är man på god väg att nå break even, sannolikt redan under sista kvartalet i år eller början av nästa år. Finansieringen fram till dess löstes för några veckor sedan då ett konsortium med Fafner Holding BV i täten investerade sju miljoner dollar i Vigilante.

Det är inte aktuellt att starta upp någon verksamhet i Danmark igen, eftersom bolaget nu är ett rent mjukvarubolag. Däremot räknar Fullerton med att kunna presentera ett avtal med en generalagent för Norden senare denna månad. All försäljning och service kommer i framtiden att skötas av olika partner.

Den danska personalen i IT-säkerhetsföretaget Vigilante förstörde möjligheten till en långsiktig finansiell lösning för koncernen när de den 27 juni […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.