Handelsminister Leif Pagrotsky, ansvarig för Öresundsfrågorna i den svenska regeringen, reagerar starkt när han tar del av resultatet av Rapidus årliga banktest. Undersökningen som publicerades i fredags visar, förutom på krångliga rutiner och långsam överföring, att flera banker det senaste året höjt sina avgifter för betalningar över Öresund.
— Det här håller på att övergå från en pinsamhet till något allvarligt. I början kunde man dra på munnen åt att det var inkompetent och illa skött. Men så här lång tid efter broinvigningen är det att motarbeta integrationen genom att förvärra situationen med höjda avgifter. Det är utmanande och provocerande, säger Leif Pagrotsky till Rapidus.
— Öresundsregionen går från att vara en förtrupp och ett spetslab till att bli en eftersläntrare och bakåtsträvare på den inre marknaden i EU. Det ger en dålig bild av viljan till samarbete och engagemanget i integrationsfrågorna hos en viktig del av näringslivet.
Pagrotsky tycker att bankerna i fortsättningen borde tala med mindre bokstäver i integrationsfrågorna när de gör sina Öresundsanalyser och barriärrapporter.
— Nästa gång jag läser ett bank-PM om att politikerna är dåliga på att jobba med integrationen kommer jag ha mycket lättare att svara. Deras trovärdighet i frågan är ju borta efter detta.
Han är också kritisk mot att det är så krångligt att utföra en utlandsbetalning. En hel A4-blankett måste fyllas i och det tar upp till fyra dagar innan pengarna är framme, visar Rapidus test. Dessutom drar mottagarbanken normalt av en avgift, utöver den som insättaren redan har betalt.
— Det är ett oskick. Det är helt nödvändigt att veta exakt vilket krontal som kommer fram. En svensk som flyttat till Danmark och ska betala av på studielånet i Sverige riskerar att betala för lite och åka på straffavgifter.
Pagrotsky pekar på en ny EU-överenskommelse som innebär att en utrikesbetalning inte ska kosta mer än en inhemsk. Samma sak ska gälla uttag i automater utomlands. De nya reglerna införs i två steg med början 1 juli i år, men Danmark och Storbritannien har som enda länder ställt sig utanför samarbetet.
— Det innebär att det blir dyrare att skicka en betalning från Malmö till Köpenhamn än till Lissabon, säger Pagrotsky, som principiellt är emot politiska ingrepp i marknaden, men ser bankavgifterna som ett viktigt undantag för att få EU:s inre marknad att fungera.
— Danska politiker borde ta de danska bankerna i örat på samma sätt som politiker i 13 andra EU-länder gör.