Kort sagt: Fortfarande två år efter broinvigningen är det i de flesta fall en dyr, besvärlig och långsam process att föra pengar över Sundet.
Det visar Rapidus årliga test av banköverföringar mellan Skåne och Själland.
Vi har hittat exempel på banker som tar mer betalt för att skicka pengarna över bron än till Spanien. Utvecklingen går till och med bakåt – flera banker har det senaste året höjt avgiften för utlandsbetalningar i Öresundsregionen.
Ett vanligt brev är därför fortfarande det i särklass billigaste sättet att skicka småbelopp till andra sidan.
Av Thomas Frostberg och Keld Broksø
När Öresund Industri & Handelskammare i veckan presenterade årets Öresundsindex över integrationen kom kategorin forretningsomkostninger bäst ut ur jämförelsen. Detta delindex nådde upp till 83 på den 100-gradiga skalan, det vill säga långt över genomsnittet 57 för alla faktorer tillsammans.
I forretningsomkostninger ingår inte avgiften för att sända pengar över Öresund – i så fall hade talet blivit betydligt lägre.
Rapidus har för tredje året i rad testat att sätta in pengar på ett danskt bankkonto via svenska banker och tvärtom. Vi besökte förra fredagen sammanlagt drygt tio bankkontor i regionen – sex i Hvidovre, alldeles vid motorvägspåfarten till Amager och Öresundsbron, och sju i Malmö och Lund. Uppdraget var att betala tillbaka en skuld på 50 danska kronor till en vän på andra sidan bron. Mottagarkonto fanns hos SEB i Malmö och Danske Bank i Köpenhamn.
Här är de viktigaste resultaten:
* Avgiften ligger på 50-100 kronor (DKK) i Danmark respektive 95-160 kronor (SEK) i Sverige. Alltså mer än själva beloppet som skulle föras över. (Personalen hos Nordea i Malmö upplyser att priset är 110 SEK, men utför uppdraget som ekonomibetalning och debiterar bara 40 SEK.)
* Flera banker har höjt sin avgift det senaste året. Till exempel tar SEB i Malmö 95 kronor (SEK) jämfört med 70 förra året och Postgirot/Svensk kassaservice har höjt från 90 till 130. Hos Danske Bank har avgiften stigit från 60 till 70 kronor (DKK) på ett år.
* Dessutom drar mottagande bank av en avgift från det insatta beloppet. I Danmark rör det sig om måttliga fem kronor (DKK) i vårt test, men vi har vid andra tillfällen normalt upplevt avgifter på 30 kronor. Den svenska mottagarbanken drog av 30 kronor (SEK). Av en inbetalning från Danmark på totalt 120 DKK, inklusive insättningsavgiften, återstod bara 26 DKK/32 SEK när pengarna kom in på kontot i Sverige.
* Det tar allt från en till fyra dagar innan pengarna finns på kontot.
* Normalt tar det sedan en eller två dagar innan banken ger ränta på de insatta pengarna.
*Proceduren är mycket krånglig. Trots moderna IT-system hos bankerna måste en hel A4-blankett med uppgifter fyllas i. Vissa banker kräver postadress till mottagarbanken, trots att vi hade den elektroniska SWIFT-adressen. Flera av bankerna i Malmö faxar sedan pappret till Stockholm som genomför utlandsbetalningen!
* I nästan samtliga fall kräver bankerna att insättaren redan är kund, det vill säga har ett konto i banken. En utlandsbetalning är inte tillräckligt för att räknas som kund, på flera banker förklarar personalen att den typen av kontantärenden försöker man göra sig av med. Nu har de flesta personer konto i någon bank, men kravet begränsar konkurrensen då det inte går att välja den billigaste överföringen med mindre än att man flyttar alla sina bankaffärer dit.
* Att skicka 50 danska kronor i ett vanligt kuvert kostar fem danska respektive sex svenska kronor och brevet är framme nästa dag. I Danmark delades det till och med ut på lördagen!
* Skånes Provinsbank är ännu snabbare. Genom att mottagarkontot finns inom koncernen kan de sätta in pengarna direkt via datorn. Beloppet är tillgängligt i Hvidovre 15 minuter senare, utan att en enda blankett fyllts i. Däremot kostar den enkla manövern 135 kronor (SEK) att utföra, om insättaren inte är kund i banken. Det är ett bra timpris för banken – och närmast lurendrejeri!
Sammantaget visar Rapidus banktest 2002 att det är långt kvar innan bankerna aktivt medverkar till integrationen i Öresundsregionen. En förklaring är säkert att de svenska bankledningarna sitter i Stockholm. Trots flera bankers analyser om potentialen i Öresundsregionen är det långt mellan deras teoretiska och praktiska avdelningar.
Det liknar närmast sabotage att höja bankavgifterna i Öresundsregionen när betalningar till euro-länderna samtidigt blir billigare. FöreningsSparbanken i Malmö tar exempelvis 95 kronor för att flytta pengarna över bron, men bara 45 kronor för att skicka dem till södra Europa!
I vårt test rör det sig visserligen om småbelopp som faktiskt kan skickas som kontanter i kuvert, men det kan knappast vara meningen i ett modernt IT-samhälle. Och för integrationen är även de små affärerna viktiga. Låt oss bara ta ett exempel.
En av de konkreta fördelarna med bron är att det numera går att få Berlingske Tidende och Børsen med morgonbudet i Skåne tillsammans med Sydsvenska Dagbladet. Men om en vanlig tidningsprenumeration blir 100-150 kronor dyrare för att bankerna inte förmår att integreras motverkar det informationsutbytet i regionen.
FAKTA:
FRÅN SVERIGE TILL DANMARK:
- FöreningsSparbanken: 95 SEK, kräver konto
- Nordea: 110 SEK, kräver konto (Personalen uppger att utlandsbetalning kostar 110 kronor, men vid testet debiteras bara 40 kronor som är priset för en ekonomibetalning.)
- Handelsbanken: 150 SEK, kräver konto
- SEB: 95 SEK, kräver konto
- Skånes Provinsbank: Gratis för kunder med konto i banken, 135 SEK för övriga vid kontant insättning på konto i Danske Bank.
- Svensk kassaservice/Postgirot: 130 SEK, kontant betalning
- Sparbanken Finn: 160 SEK för kunder med konto i banken, 250 SEK för övriga vid kontant insättning.
FRÅN DANMARK TILL SVERIGE:
- Postkontor/Postgiro: 100 DKK, kontant betalning
- Danske Bank: 70 DKK, kräver konto
- Forstædernes Bank: 75 DKK, kräver konto
- BG Bank: 70 DKK, kräver konto men är knuta till Danske Bank
- Nordea: 50 DKK, kräver konto
- Arbejdernes Landsbank: 50 DKK, kräver konto