Nedgången i IT- och telekombranschen gör att Öresundsbron går miste om en affär som kunde ha gett uppemot 150 miljoner danska kronor om året. Pengarna skulle ha kommit från uthyrning av kapacitet i de optiska fiberkablar som löper över bron och 22 kilometer in i Storköpenhamn och ett par kilometer in i Skåne.
Det kostar bara omkring 15 miljoner kronor att lägga nya kablar över Öresundsförbindelsen. En fördubbling av kapaciteten, vilket har skett två gånger tidigare sedan broinvigningen, skulle ha inneburit 768 nya fibrer, alltså 384 fiberpar, fördelat på två olika kablar. Ett fiberpar kostar en halv miljon danska kronor om året att hyra, enligt prislistan och utan några rabatter. Med rabatter skulle det uppskattningsvis ha gett en årlig hyresintäkt till Öresundsbron och dess partner på land på i storleksordningen upp mot 150 miljoner danska kronor, bekräftar Peter Myrbäck, systemansvarig för kommunikationen hos Øresundsbro konsortiet.
För bara ett par år sedan låg planerna klara för att lägga ut fler kablar, efter önskemål från flera stora teleoperatörer som förutsåg en kraftig tillväxt.
— Vi kan i princip utöka kapaciteten obegränsat. Men nu lär det dröja i vart fall ett par år innan vi fördubblar kapaciteten igen, säger Peter Myrbäck.
Det ingår i kontrakten med de stora hyreskunderna att brokonsortiet ska lägga nya kablar om marknaden kräver det. Trots att Öresundsbron gör en god förtjänst på fiberkablarna är det mycket billigare och säkrare för kunderna än sjökablar, som skeppsankare kan riva av.
— Men kabelintäkterna har vi inte kalkylerat med. Öresundsbron står inte och faller med dem, understryker Peter Myrbäck.
Öresundsbron har under IT-sektorns uppgång inte bara fördubblat fiberkapaciteten två gånger. Operatörerna har under samma tid blivit bättre på att utnyttja kapaciteten. För närvarande bygger man inte heller fibernät på det sätt som man gjorde för bara ett år sedan.
— Marknaden är nu i en fas där fiberoperatörerna omstrukturerar och försöker skaffa nya kunder, berättar Peter Myrbäck.