torsdag 28 november 2024

inloggad som

Tio gånger dyrare att köpa danska aktier från Sverige än tvärtom – Provinsbanken lysande undantag

Kort sagt: Att köpa aktier i bolag på andra sidan Öresund är både dyrt och krångligt – åtminstone om man bor i Sverige. Det visar ett test som Rapidus utfört.

Trots en mindre utvecklad aktiekultur i Danmark är det i de flesta fall avsevärt billigare för en dansk aktiesparare att investera i ett skånskt börsbolag, än för en skåning att köpa aktier på Köpenhamnsbörsen.

Av Thomas Frostberg och Claus Balling

Skåne har ett 50-tal företag som är noterade på Stockholmsbörsen, flera av dem högteknologiska bolag. I Köpenhamn handlas med aktier i läkemedelsjättar som Novo Nordisk och Lundbeck, nog så intressanta att placera i som gamla svenskbolagen Astra och Pharmacia.

I takt med att spridningen av näringslivsnyheter ökar över sundet (hittills har mycket litet skett) bör också intresset för aktiehandel över landsgränsen öka. I flera tidigare tester har Rapidus visat på orimligt höga bankavgifter för att flytta pengar över sundet. Nu har turen kommit till en granskning av aktiemarknaden.

Utgångspunkten är en sparare som vill placera omkring 10.000 kronor i ett spännande bolag ”på andra sidan”.

Från SEB-kontoret i Lund köpte vi tidigare i veckan 1.000 aktier i riskkapitalbolaget Olicom på Köpenhamnsbörsen. Olicom har tagit täten i Danmark när det gäller skånska investeringar och har faktiskt visat större aktivitet i Skåne än de flesta svenska riskkapitalbolag. En investering i Olicom är dessutom enda möjligheten i dagsläget att bli delägare, om än indirekt, i de spännande Ideonbolagen Scalado och Decuma.

Köpet genomfördes till kursen 8,50 danska kronor, vilket var högst betalt den dagen och motsvarade en investering på 10.492 svenska kronor. Priset för affären är 950 kronor i courtage och avgift för leverans av aktierna till den svenska aktiedepån. En kostnadsökning på hela nio procent! Med tanke på motsvarande avgifter vid en försäljning krävs det alltså en kraftig kursstegring enbart för att få tillbaka den investerade summan.

Affären är dessutom mycket besvärlig att genomföra. Ordern går inte att lägga via Internetkontoret eller direkt i systemet på banken, utan den gamla tidens köporder på papper måste plockas fram och experter konsulteras. Det är inte heller möjligt att före affären få en exakt upplysning om courtagets storlek, bara att det ligger kring tusen kronor. Pappershanteringen gör det också omöjligt att pricka kursvariationer under dagen.

Betyget blir underkänt!

Stickprov hos övriga svenska banker som Sparbanken Finn, Nordea och Handelsbanken ger liknande svar. Avgifterna hamnar kring tusenlappen eller en bit över och det krävs aktiedepåer som kostar mellan 1.000 och 5.000 svenska kronor per år.

Värst är Internetmäklaren E*Trade, som i Sverige över huvud taget inte erbjuder möjlighet att handla i danska aktier, trots att deras systerbolag i Danmark har handel på Stockholmsbörsen. Även hos Nordea är det omöjligt att köpa aktier i Olicom via nätet, trots att banken i Köpenhamn erbjuder Internethandel på Stockholmsbörsen.

Skånes Provinsbank, en del av Danske Bank, skiljer sig från mängden genom att vid Internethandel ta samma courtage för affärer på börsen i Köpenhamn som i Stockholm: 0,3 procent och minst 100 svenska kronor. Depåkostnaden är 500 kronor om året.

Nordnet tar 150 kronor, men trots att man är en nätmäklare med danskt systerbolag finns inte tekniken för att göra affären över Internet, utan det krävs telefonorder.

I vårt test från Danmark köpte vi 400 aktier i Lundaföretaget BioInvent via E*Trade Danmark. Kursen var 30 svenska kronor, motsvarande 9770 danska kronor, och courtaget bara 75 danska kronor.

Det är samma avgift som för handel i danska aktier och samma pris som både Danske Bank och Nordea i Danmark tar ut vid Internethandel mot Stockholmsbörsen. Vid manuell handel i banken tillkommer hundra danska kronor. Dessutom krävs en särskild depå för utländska aktier och det kostar några hundra kronor om året.

Det innebär att Danmark, trots en mindre utvecklad aktiespararkultur, har bättre system för handel över gränsen än skånska placerare. De traditionella svenska bankerna är kvar i sina gamla rutiner, som är både långsamma och dyra, och de nya Internetmäklarna ger inte samma service som sina danska motsvarigheter.

Försök hitta en förklaring till varför det som är fullt möjligt att göra i Danmark skulle vara dyrare och i bland helt omöjligt att utföra från svenskt håll.

För att de svenska avgifterna ska hamna i ungefär samma nivå, procentuellt sett, som vid handel på Stockholmsbörsen krävs en investering på åtminstone 100.000-150.000 kronor i varje danskt bolag. Faktum är att det lönar sig för den skånske placeraren att öppna depå hos E*Trade eller Nordnet i Danmark och därifrån sköta både sina svenska och danska aktieaffärer.

Ett mått på verklig integration i Öresundsregionen är en fungerade kapitalmarknad mellan Skåne och Själland. Där är vi inte i dag – och återigen är det bankerna som har något att bevisa, den här gången på den svenska sidan.

Kort sagt: Att köpa aktier i bolag på andra sidan Öresund är både dyrt och krångligt – åtminstone om man […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Lindab kapar 180 tjänster

    Den svaga byggkonjunkturen ställer till det för Lindab. Ventilationsbolaget drar i handbromsen för att stärka lönsamheten och anpassa de fasta kostnaderna. Det innebär att 180 heltidstjänster ryker.

  • … men Klara Bo planerar storaffär

    Det skånska fastighetsbolaget Klara Bo planerar att investera cirka 810 miljoner kronor i 740 lägenheter i Fredriksdal i Helsingborg. Därför genomför bolaget nu en företrädesemission om 391 Mkr. Klara Bos vd Andreas Morfiadakis förklarar varför de nu vågar vara offensiva.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    ,
    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Beamonics prisas för gasanalys

    Lundabolaget Beamonics, som deltagit i vår podd Lejonkulan, kammar hem pris på branschgala i Göteborg för att snabbt lyckats gå från forskning till kommersialisering.