Kort sagt: Nyföretagandet är den enskilt viktigaste faktorn för Öresundsregionens framåtskridande. Skrytet om vår styrka inom biotek och IT åtföljs tyvärr inte av någon ihärdig debatt som leder till kraftfulla förändringar av villkoren för och attityder till de nya iverksättarna.
Jesper Balser eller Christer Fåhraeus lyckas TROTS, inte tack vare det politiska systemet och samhällsklimatet.
Av Jan Wifstrand
Tre män, en idé och en benhård ambition att skapa ett företag i IT-branschen. 18 år senare säljs företaget för 10,8 miljarder danska kronor. Trion får mer än hälften. Efter 18 års hårt jobb tar Navision de stora rubrikerna.
Där ser man, företagarna klagar och gnäller över dåliga villkor och så cashar de in gigantiska förmögenheter som vanligt folk aldrig ens kan föreställa sig!
Eller?
Eller är det bara en dröm, en undantagssaga, något som de flesta av dem som faktiskt försöker som nya företagare aldrig, aldrig har en chans att nå?
Svaret ligger närmre det senare än det förra. Ändå ger samtliga tecken i tiden grund för en enda slutsats – får inte de som bygger nya företag goda förutsättningar plus fullvärdig belöning när de lyckats med hederligt, hårt arbete, ja då har vi inte mycket att hämta av välstånd i framtiden.
Problemet är det viktigaste av alla att hantera i Öresundsregionen. Det är slående att se hur två olika länder, två olika näringslivskulturer och två olika politiska system som det svenska och det danska diskuterar precis samma brister i systemet.
– Enorma administrativa bördor för nya småföretagare
– Kontraproduktiva skatter när företagaren ska få sin belöning
– Ett företagarfientligt samhällsklimat som missgynnar kreativitet och mod och därmed sysselsättning
Det går inte en dag utan att vi får läsa ganska skrytsamma deklarationer om framgångarna för Medicon Valley eller IT i Öresund. Den bistra sanningen är att succéhistorierna är för få och att det klimat som råder just nu är uselt för den som sätter nya idéer i verket.
Nyligen var det riskkapitalets kung i Malmö, Håkan Nelson på Malmöhus Invest, som i Dagens Industri tillsammans med en samling andra debattörer tog i rejält och varnade för att nyföretagandet riskerar att förblöda av en rad skäl. I Danmark har vi en parallell debatt där både synen på och villkoren för iverksättaren starkt ifrågasätts.
(Ja, vi skriver konsekvent ?iverksättaren? på svenska. Det danska ordet är det perfekta för vad det verkligen handlar om, till skillnad från det dubbeltydiga och främmande svenskt använda ?entreprenör?. En nyföretagare är någon som sätter något i verket, helt enkelt.)
Det kanske mest intressanta danska initiativet är relativt färska Dansk Iværksætterforening, där eldsjälen Nicolai Seest gör det som saknas i Sverige, nämligen driver debatten också om attityder och idékultur, inte bara om skatter och kapital. För kan man inte nå status som hjälte också när man kreerar idéer och bygger företag hjälper det inte med färre blanketter eller någon procent lägre skatt.
Politikerna på högsta nationella nivå ner till minsta kommunala nämnd måste helt tänka om. Ledande opinionsbildare måste ta sitt ansvar för att oupphörligen peka på de gynnsamma effekter som uppstår när personer som Jesper Balser i Navision eller Christer Fåhraeus i Anoto bygger framtidens välstånd. Dessa iverksättare lyckas ju TROTS samhällets bristande förståelse.
Rapidus åsikt är samtidigt pragmatisk: Du som är nyföretagare har inte ork och tid att lägga massor av egen energi i den politiska debatten. Så stöd Dansk Iværksætterforening eller be Håkan Nelson samla ihop sina kompisar hundra gånger till, så får vi kanske ett Danmark eller ett Skåne som klarar att sätta rader av succéer i verket.
Navision necesse est.