onsdag 27 november 2024

inloggad som

Ny dansk satellit hotas av personalflykt

Trögheten i den offentliga beslutsgången hotar en ny dansk satellit, eftersom projektet drabbats av personalflykt. Det gäller satelliten Rømer som ska kosta 200 miljoner danska kronor. Rømer ska enligt planerna skickas upp i rymden år 2005 från Ryssland, men framför allt amerikanska NASA är nu på jakt efter danska rymdexperter, som blir allt mer osäkra på Rømers framtid.

— Hittills har två satellitexperter från företaget Terma flyttat och alla inom programmet börjar att se sig om efter andra jobb. Även jag har blivit erbjuden ett lockande uppdrag på NASA, men vill gärna löpa linan ut med Rømer, säger Per Lundahl Thomsen, programchef för det danska småsatellitprogrammet.

Från Köpenhamn håller han samman trådarna i Rømer-projektet, som på allvar kan komma att bana väg för danska industrier och universitet in i globala rymdprojekt.

Rømer bygger på erfarenheter från Ørsted-satelliten som skickades upp 1999. Prislappen den gången var 148 miljoner. Medan Ørsted sänder information om jordens magnetfält ska Rømer ge information om stjärnornas liv.

— Vi riskerar att förlora erfarenhet från Ørsted, säger Per Lundahl Thomsen.

Danska företag ska leverera produkter, kunskap och en del av finansieringen av projektet, medan det offentliga småsatellitprojektet ska stå för koordinationen. Staten ska under de kommande fyra åren finansiera Rømer med 25 miljoner kronor om året för koordination och forskning, men regeringsskiftet i Danmark och en statsbudget som skjutits fram till februari har gjort anslaget ännu mer osäkert.

— Om Rømer-projektet ges upp så kommer det att gå ut över danska företag, säger Per Lundahl Thomsen.

Mellan 20 och 30 företag är i farozonen att förlora potentiella uppdrag för Rømer, bland dem Rovsing A/S som utvecklar mjukvara, Ticra som designar antenner och Terma A/S som bland annat levererar en stjärnkamera som Rapidus tidigare har berättat om.

Trögheten i den offentliga beslutsgången hotar en ny dansk satellit, eftersom projektet drabbats av personalflykt. Det gäller satelliten Rømer som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Han tar position för växande Malmö

    I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.

  • Nytt kapital till digital tvilling

    Det Malmöbaserade mjukvarubolaget Emission Twin stänger en nyemission och Hypergenes grundare tar en operativ roll. Det här ska bolaget göra med pengarna.

  • Brakförlust i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att trilla in. Bland dagens rapporter finns Prebona, Move by Bike, Immunovia, Prolight Diagnostics, Nattaro och Acousort.