Den prestigefyllda satsningen på en IT-forskarpark i Ørestaden riskerar att bli ett fiasko. Två av tre konsortier som i första omgången lämnade in anbud på att få bygga och driva forskarparken har hoppat av projektet. Det tredje konsortiet har inte heller accepterat villkoren fullt ut.
Anledningen är bland annat oklarheter kring ägandet av marken som forskarparken ska byggas på. Efter 35 års fri tillgång till marken går denna tillbaka till staten, medan forskarparken fortfarande äger byggnaderna.
— De betingelser som gällde för forskarparken var inte attraktiva. När man bygger forskarparken får man räkna på att byggnaderna är värda noll kronor när marken går tillbaka till staten. Då blir hyrorna för höga. Det visar på avsaknad av kommersiell realism i erhvervsministeriet, för att uttrycka det försiktigt, säger Søren Stjernqvist, vice VD på Teknologisk Institut som bildat konsortium med Skanska Øresund.
Han är också kritisk mot kravet på att den som får kontraktet måste driva forskarparken i 30 år.
— Det är ganska lång tid att garantera, när vi inte ens vet vad som sker nästa år. Men om erhvervsministeriet vill ändra på förutsättningarna så vill vi gärna titta på det igen.
Skanska Danmark, som lämnade in ett eget anbud, har inte heller fullföljt detta i den andra och fördjupade rundan, erfar Rapidus. Även det tredje konsortiet, som består av forskarparkerna CAT och Novi samt byggföretaget NCC Danmark, har invändningar mot förutsättningarna. De har därför lämnat in ett orent anbud där de ställer upp några helt nya förutsättningar för att anbudet ska gälla.
På erhvervsministeriet vill man i dag inte kommentera kritiken. Den ansvarige, Niels Fugmann, säger bara att förhandlingsläget ska analyseras.
Den nya IT-forskarparken ska omfatta 20.000 kvadratmeter och ligga intill IT-højskolen och Danmarks Radios nya lokaler i Ørestaden. Danska staten erbjuder fri mark i 35 år och Hovedstadens Udviklingsråd ett räntefritt lån på tio miljoner som stöd till etableringen.