onsdag 27 november 2024

inloggad som

DVCA bör ta över Riskkapitaldagen

Med allmän teknologiskräck i Danmark och rejäl dotcombaksmälla i Sverige verkar det inte vara mycket bevänt med riskkapitalmarknaden för flertalet företag kring Öresund.

Rapidus berörde den nervösa reningsprocessen nyligen. Nu återvänder vi till ämnet, därför att sanningen inte är riktigt så enkel som i de inledande raderna och för att några evenemang återigen riktar strålkastarljuset mot riskkapitalet.

Under ytan, där flera tunga aktörer slickar sår och vårdar sina insatser i emissionsrunda två och tre, sjuder ny aktivitet, där återigen affärsplaner synas med försiktig optimism.

”Det är ett utmärkt affärsläge just nu”, säger en av de ledande spelarna på Skånemarknaden till Rapidus. Och Bankinvests Lars Krull, ordförande i unga Danish Venture Capital Association, DVCA, ser visserligen en ganska tuff marknad framför sig, men medlemstillströmningen i organisationen fortsätter. Sett i ett par års perspektiv har den danska riskkapitalmarknaden utvecklats dramatiskt.

Dessutom är energin stor i den djungel av mindre aktörer som aldrig beskrivs i medierna. Riskkapitalister och affärsänglar som investerar mindre belopp men mera tid har redan tagit sig ur den värsta oron och klurar på nya affärer.

Ett exempel är Quest Technology Ventures, ett nätverksliknande vencapbolag som drivs av tidigare Icon-chefen i Malmö Pär Josefsson och Mats Johansson, f. d. Multi Q. De har valt att botanisera bland kapitaltörstiga småbolag och lägga massor av tid på att jobba inne i dem, för att följa hur både människor och kapital arbetar bäst. Denna ”infiltrationsmetod” för små riskkapitalister kan mycket väl visa sig vara ett bra recept att lyfta vildvuxet till välvårdat.

På torsdag arrangeras åter riskkapitaldagen, venturekapitalforum, i Köpenhamn. Men här syns inte mycket av det nya som sker. Besökarna i år är få riskkapitalister, desto fler entreprenörer, med mössan i hand. Programmet lockar inte de viktigaste aktörerna, deltagarantalet verkar blir hälften mot i fjor. Ändå blir det intressant att höra till exempel Magnus Lövkvist från Startupfactory ge 10 goda råd om hur man söker kapital – han kommer där att peka på hur dåliga affärsplanerna brukar vara vad gäller konkurrentanalys och kundmarknad – och caset Genmab på slutet av dagen är också spännande.

Priset är lika högt som i fjor, men ambitionerna betydligt lägre, vilket de viktiga aktörerna upptäckt. ”Jag allokerar knappast tid till något sådant nu” säger en som borde varit intresserad.

Det blir helt enkelt ingen riktig riskkapitaldag, med mingel och idéutbyte för dem som utgör marknaden.

Felet är inte bara de dåliga ekonomiska tiderna. Det ligger även i själva upplägget. Det är generande för Öresundsregionen att Eurocapital, ett källarföretag från Stockholm, med det enda syftet att tjäna storkovan på den här typen av arrangemang utan att egentligen anstränga sig, ska stå som fixaren bakom en sådan dag i Öresundsregionen.

Än mera pinsamt är det att Helge Herzog, mannen bakom bolaget, tar till metoden att försöka skaffa sig redaktionell reklam genom att använda medias gängse bevakningsplatser som handelsvara. I klartext: Om ni skriver precis vad jag vill så kanske ni får lov att komma utan att betala.

Sådant skojeri slutade seriösa företag med på 1960-talet. Dagbladet Børsen och tidningen Affärsvärlden, som står med bland samarbetspartners, borde ompröva sin närvaro i detta sällskap.

Nej, DVCA bör själv ta initiativet till ett proffsigare venturekapitalforum i Köpenhamn. Varför inte i samarbete med Malmöhus Invest, regionens mest rutinerade på riskkapital, som inte heller skulle göra det för att fylla plånboken, utan för att skapa kreativt kunskapsutbyte?

Just Malmöhus Invest ska för övrigt ha äran för att Svenska Riskkapitalföreningen och Connect Skåne den 27 november ordnar ett bättre arrangemang i Malmö, för mindre än 25 procent av kostnaden i Köpenhamn på torsdag.

Med allmän teknologiskräck i Danmark och rejäl dotcombaksmälla i Sverige verkar det inte vara mycket bevänt med riskkapitalmarknaden för flertalet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad