onsdag 27 november 2024

inloggad som

Ericsson drev fram Anotos Mexikoavhopp – men affären väcker frågetecken

Det måste ses som en styrka att två gånger inom loppet av en månad, lite drygt, kunna samla in 450 miljoner kronor i nytt kapital. Först från Mexiko och sedan från främst svenska investerare med Ericsson i spetsen. Samtidigt väcker det frågetecken kring ledningens strategi när man inte tycks kunna bestämma sig för var gräset är grönast.

I förmiddags meddelade det börsnoterade Lundaföretaget C Technologies att dotterbolaget Anoto stoppar sin nyemission till det mexikanska konsortiet PenMex och samtidigt avbryter det industriella samarbetet i Latinamerika.

I stället genomförs en nyemission i C Technologies med Ericsson, State Street Bank/Capital Group, Christer Fåhraeus, Fjärde och Sjätte AP-fonden, Länsförsäkringar, SIF samt Banco, Robur och Skandia fonder som investerare. Med på vagnen finns även Finn Rausing, stor ägare i Tetra Laval och en av Sveriges rikaste personer. Här öppnas intressanta möjligheter att få Anotomönstret tryckt på förpackningar i framtiden.

Samtidigt köper C Technologies ut Ericssons 30-procentiga andel i Anoto med hjälp av nyemitterade aktier för att skapa en tydligare koncern, som på sikt ska byta namn till Anoto.

— Detta är det bästa för bolaget, upprepade Christer Fåhraeus, grundare av koncernen och VD för Anoto, flera gånger vid en telefonpresskonferens tidigare i dag.

Det kan säkert stämma. Rapidus har flera gånger uppmärksammat frågan om Anotos förhållande till C Technologies sedan dotterbolaget för länge sedan växt om moderbolaget både i fråga om värdering och antal anställda.

Men varför valde i så fall inte styrelsen den bästa lösningen från början? Deras agerande framstår nu som något hattigt, även om det är en styrka att kunna hitta nya finansiärer under rådande förhållanden.

Förklaringen är att storägarna Ericsson och State Street Bank/Capital Group invände mot den mexikanska lösningen. De är främst intresserade av värdena som ligger i Anoto. Parallellt med förhandlingar om nyemission i Anoto hade det därför förts diskussioner om en omstrukturering av C Tech-koncernen, utan att det ledde till något resultat.

— När så 400 miljoner dök upp var det svårt att låta bli att ta dem. Pengarna talade, men vi blev uppvaktade av ägarna – Ericsson och Capital Group – och de visade stort intresse för den andra lösningen, eftersom de upptäckte att PenMex-lösningen inte gav en bra struktur, säger Anotos arbetande styrelseordförande Örjan Johansson till Rapidus.

Det hade givetvis varit bättre om den insikten kommit tidigare, men troligen var PenMex-avtalet vad som krävdes för att få Ericsson och State Street Bank att komma till ett avgörande i investeringsfrågan. Sedan gick det snabbt. På bara tre dagar övertecknades den nya emissionen ”rejält”, uppger Örjan Johansson.

En rad utmaningar återstår, inte minst att få Anotokonceptet med digital penna och papper ut på marknaden. Dessutom måste ledningen hitta sätt att tydliggöra värdena kring läspennan C Pen och övriga C Tech-produkter som annars riskerar att försvinna i skuggan av Anoto.

Det måste ses som en styrka att två gånger inom loppet av en månad, lite drygt, kunna samla in 450 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad