Det må vara kätterskt att se positivt på något under den ekonomiska kris som råder. Men Rapidus vågar:
Öresundsregionen har bra kort på hand, anser källor i vencapbranschen. Regionen kan gå stärkt ur krisen i förhållande till andra regioner, på grund av arbetskraftens kvalitet och näringslivets struktur. Medan kurserna för IT och biotek faller som stenar i Sverige, och nu också i Danmark, kännetecknas Öresundsregionen av många nya, innovativa företag som ännu inte börsintroducerats. Det är tur för regionen.
Det anser bland andra Henrik Lawaetz, VD för MVC-fonden, Medicon Valley Capital. Han har upprättat en lista över 80 noterade, krisdrabbade biotekföretag i världen, några av dem i Öresundsregionen. Företagens marknadsvärde motsvarar nu bara dubbla kassabehållningen, eller mindre. Men tongångarna är positiva ändå.
— Vi får en mera realistisk värdering. Den var för optimistisk tidigare. Krisen kan säkra att vi inte får en övervärderad bubbla inom biotek också. Det är en fördel, säger Henrik Lawaetz.
För vencapföretagen generellt betyder krisen att man inte kan gå ur objekten så snabbt som det var tänkt. Man måste hålla liv i dem litet längre eftersom börsintroduktioner måste uppskjutas. Det behöver inte vara fel, det kan betyda en stabilisering innan man går ut på marknaden.
Malmöhus Invests VD Håkan Nelson hälsar också en mera realistisk värdering välkommen till Öresundsregionen:
— Här finns det styrka i en sådan process. Vi gör själva tre till fem investeringar om året. Den takten håller vi, för inom medicin har vi starka företag. I gengäld tror jag inte att IT har bottnat. Men de som överlever har goda förutsättningar i framtiden.
Om Rapidus får fortsätta positivt, så skakar krisen om i den traditionella venturekulturen. Svartepetter sitter fantasifulla start-ups med, medan riktigt goda idéer får större uppmärksamhet. Det betyder också att de etablerade konsolideras mera med venturekapitalets hjälp, vilket är nödvändigt.
De danska IT-företagen förlorar 2,2 miljarder i omsättning på terroraktionen i USA, hävdar IT-analysfirman IDC Scandinavia Data Corp. Det betyder att de danska IT-företagen omsätter 58,6 miljarder i stället för 60,8. Självaste 2M Invest, beundrat företag, är ute i sina största vanskligheter i företagets historia.
— Rådet måste bli att hålla liv i de företag man investerar i tills krisen är över, menar Henrik Lawaetz.
I konsolideringsfasen flyttas nu mycket venturekapital från mera osäkra start-ups över till börsnoterade, bra och för tillfället billiga bolag.
— De oprofessionella säljer ut. De professionella köper, säger Henrik Lawaetz.
IT och biotek kan bli vinnare i detta utslagningsheat. Ett av de mest aggressiva nyetablerade ventureföretagen i Danmark, det globala 3i, har en blandning av investeringar i ny och gammal ekonomi. Och det är inte de typiska tillväxtföretagen som är det största bekymret för 3i.
— Vi fortsätter investera i attraktiva företag, men är på kort sikt oroliga för exempelvis hotell-, rese- och flygbranschen, säger direktör Steffen Thomsen till Rapidus.
Han räknar med att 3i investerar ett tresiffrigt miljonbelopp inom biotek, health care och teknologi före årsskiftet.
Ett par positiva tecken till:
Chefen för den globala IT-giganten Cisco, John Chambers, menar att IT-branschen är på väg tillbaka. Och Danske Bank-chefen Peter Straarup tror att en dansk recession varar några få kvartal och därefter avlöses av försiktig tillväxt.
Vi är alltså inne i en vågdal. I den ska vi komma ihåg att om många bra företag, särskilt inom IT, ska överleva behövs det nya investeringar, medan de på förhand dödsdömda helt enkelt kommer att dö snabbare. Litet cyniskt sett behöver det inte vara dåligt för Öresundsregionen att resurserna satsas på långsiktigt hållbara idéer, medan vi väntar på vändningen. Det kan ta sig hastigt igen.