Dockan Exploaterings AB, som ägs till lika delar av bygg- och fastighetsföretagen JM, Wihlborgs och PEAB, har beslutat att överta ansvaret för den växthusverksamhet som startades inom teknikparken Andra Varvet förra året.
Företaget har anlitat IT-företagaren Roland Nyman, som själv var den förste att etablera sig i växthuset på gamla Kockumsområdet, för att fortsätta arbetet med att attrahera nya entreprenörer att förlägga sin verksamhet till växthuset.
— Vi ser det som viktigt att bidra till hela områdets utveckling genom att stötta företag som kan komma hit och växa sig större, säger Lennart Ottosson, VD för Dockan, till Rapidus. Detta är en viktig del i strävan att utveckla Västra Hamnen-området i Malmö till något verkligt attraktivt.
När Malmö stad som hälftenägare i Andra Varvet i våras bestämde sig för att frysa sitt engagemang i projektet avstannade delar av arbetet att utveckla gamla Kockumsområdet till ett kluster av IT- och teknikföretag runt det nav som Sigmakoncernen utgör på området. Malmö bestämde sig för att avvakta och först utreda hur man ska gå vidare i försöken att bygga upp en teknikpark.
En av satsningarna som alltså knappt hann komma igång var växthusprojektet, där nystartande entreprenörer erbjuds lokaler med låg hyra och tillgång till hela områdets nätverk. Nu tar Dockan ensam ansvaret för verksamheten.
Idag finns bara två företag inhyrda i växthuset nedanför den stora Kockumskranen. Ett av dem drivs och ägs av Roland Nyman, som nu anlitas av Dockan för att fortsätta växthusprojektet. Det först etablerade, Halmstadsföretaget Worldlight.com, som Nyman också var engagerad i, har lämnat Andra Varvet igen.
— Vi har plats här för upp till tretton entreprenörer som vill etablera sig, säger Roland Nyman. Jag ser redan nu ett visst intresse, trots motgångarna inom IT-sektorn på sistone.