Av Jan Wifstrand
Om bara några dagar utses en ny verkställande direktör i Medicon Valley Academy (MVA).
En organisation i strategisk kris, tärd av inre slitningar och ledningsproblem?
Nej, så är det inte.
När VD byts ut och skälet helt klart är oenighet om inriktningen och det dessutom framgår att det finns svårbemästrade slitningar mellan olika intressen, ja då är det gefundenes Fressen för medierna att använda krisstämpeln och spekulera i sönderfall. Så är det alltid när ett företag eller en institution råkar i dylikt trubbel och många gånger stämmer bilderna. Ett närmre studium av tillståndet inom Medicon Valley Academy ger dock ingen särskild grund för sådana beskrivningar.
Det är ungefär som med Sveriges Television. Chefen byts ut, omvärlden gastar och gapar, men produktionen består och utvecklas ändå.
Rapidus kan idag avslöja att MVA nått ännu en milstolpe i sin verksamhet. Organisationen har nyligen sprängt 200-vallen, har alltså 200 företag och institutioner som medlemmar, efter att ha omvandlats till medlemsorganisation för bara halvannat år sedan. Det är en strålande framgång, en medlemstillströmning av betalande som många skulle avundas. För bara ett år sedan var medlemsantalet under 90. Ökningen är säkerligen en effekt av den större uppmärksamhet de mellanstora och små företagen ägnats.
Men det finns fler plusfaktorer som man måste uppmärksamma:
1) Medan Öresundsregionen som begrepp marknadsförts både taffligt och utan stringens har varumärket Medicon Valley satt sig hos en mängd av de allra tyngsta aktörerna, inte minst den danska regeringen och myndigheterna. Även internationellt erkänns organisationen idag som viktig och kompetent. (Observera att ett nytt exempel på detta kommer i måndagens nyhetsbrev). Återstår bara att få även Stockholms nationella beslutsfattare att förstå hur biotekmaffian växer sig stark i Öresundsregionen.
2) Trevliga, men kanske inte alltid så viktiga arrangemang och konferenser har stadigt förbättrats, vilket innebär att MVA blir alltmera intressant som samarbetspartner. I höst hålls Baltic Biotech Science and Business Forum i Rostock, till exempel, med tyska Biocon Valley (se även Rapidus analys 10 maj) som arrangör men med starkt önskade MVA som samarbetspartner.
3) Stundtals har skåningar i MVA ifrågasatt den påfallande danskstyrda profil och tyngd organisationen har fått. Rapidus spekulation (den är välgrundad, meningen är att ni som läser detta ska tro oss) är att detta diskuterats en hel del internt och att konsekvensen med all säkerhet blir förstärkta resurser vid MVA:s Lundakontor.
Det är bra, biotek och medicinaktiviteten är mycket hög också på skånska sidan, Medicon Valley mår ganska bra på båda sidor.
Peter Halkens efterträdare har en mycket stimulerande uppgift. Bordet är rätt väl dukat, Mediconceptet under stark utveckling.