tisdag 27 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vägen över Sundet går fortfarande via USA

Av Thomas Frostberg

Händer det något öresundskt i Öresundsregionen?

Snart ett år efter broinvigningen börjar det bli intressant att se om kontakterna över Sundet på allvar börjat ta fart. Särskilt intressant är frågan om det tidigare så ljumma danska intresset blivit något hetare under året som gått.

Svaret är ja – och nej. Ja i det lilla, men nej i det stora hela. Ja, när vi talar enskilda händelser och satsningar på tvärs över Sundet, men fortfarande nej när vi talar om en övergripande, bred trend.

En snabb nyhetsresumé på temat Själland-Skåne de senaste månaderna:

* Mærsk Data etablerar sig i Skåne och Sverige genom att köpa Framfabs vagga, kontoret på Ideon i Lund. Köpet var billigare än att annonsera efter personal, kommenterade Mærsk Datas företrädare.

* Tidningen Ingeniøren (motsvarande Ny Teknik i Sverige) inleder ett samarbete med Lunds Tekniska högskola, LTH, om distribution av tidningen till skånska ingenjörsstudenter. Tanken är att väcka intresse för den danska arbetsmarknaden.

* 2M Invest öppnar ögonen för det som händer i Malmö och Lund. Man är igång med de första utvärderingarna av skånska investeringsobjekt och överväger samtidigt en fysisk etablering i Skåne. VD Michael Mathiesen avslöjar dessutom i dagens intervju i Rapidus webb-TV att ett par av 2M:s svenska tyngre aktieägare lyfts upp till mera strategiska samarbetspartners inom en snar framtid.

* Ytterligare ett danskt riskkapitalbolag, TDC Innovation, är direkt intresserat av skånska start-ups att investera i. Sökandet sker i samarbete med den dansk-svenska konsultfirman YalaYala.

Man skulle kunna ta ytterligare ett exempel till intäkt för att intresset ökat från danskt håll för entreprenörs- och innovatörsvärlden i Skåne.

Nyligen presenterade Berlingske Tidende Lundaföretaget Anoto och entreprenören Christer Fåhraeus i en helsidesartikel. Det är första gången som Fåhraeus namn nämns på ekonomisidorna i någon av de stora danska tidningarna. Texten inleddes så här:

”Bare 30 km fra København har man udviklet en teknologi, som kan blive den største revolution for papiret, siden Gutenberg opfandt bogtrykkerkunsten.”

Meningen fångar omedvetet hela Öresundsproblemet. Trots att världsnyheten om Anotokonceptet presenterades i april – förra året – vid en internationell presskonferens i London har det tagit över ett år innan den nådde Danmark. Och det skedde först efter uppmärksamhet i den amerikanska tidskriften Wired.

Kort sagt: Vägen över Sundet går via Atlanten.

Kunskapsbarriären och de mentala avstånden över Sundet är fortfarande enorma.

Samtidigt måste alla förändringar börja någonstans och oftast med små steg. Troligen är det vad vi ser just nu. Det är i så fall värt att notera vilka motiv som tycks driva fram danska rörelser över Öresund:

1) Rekryteringar. Behovet av högutbildad arbetskraft inom framför allt IT-branschen är stort i Köpenhamnsområdet. Samtidigt väntas rekryteringsproblemen öka även inom bioteknik- och läkemedelsbranschen i takt med att Medicon Valley-området attraherar fler utländska etableringar.

2) Investeringar. Det kan knappast finnas ett bättre tillfälle att investera i lågt värderade skånska tillväxtbolag än just nu. Särskilt för danska investerare som inte hoppade på IT-tåget och förlorade pengar på övervärderade luftslott. Enligt Rapidus uppgifter förhandlar åtminstone ett par, tre Ideonföretag med danska investerare för närvarande. För något år sedan gick riskkapitalströmmarna i motsatt riktning.

Danskar är generellt skickliga handelsmän och det har hela tiden varit Rapidus poäng att det finns något att hämta i det outforskade Skåne för Köpenhamnsbaserade affärsmän. Hittills tycks dock få ha velat se möjligheterna och det är bara att gratulera dem som nu tar första stegen. Förhoppningsvis följer fler i deras fotspår.

Av Thomas Frostberg Händer det något öresundskt i Öresundsregionen? Snart ett år efter broinvigningen börjar det bli intressant att se […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Advokater ska få AI-stöd – inte ersättas

    AI-assistenter intar snart varje bransch, med löfte om att lätta på det administrativa oket. Nu lanserar IT-bolaget Katscenter en juridisk AI-partner som ger advokater mer tid till det mänskliga hantverket.

  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.