tisdag 26 november 2024

inloggad som

Symbion blir allt starkare när 100 nya miljoner rinner till

Av Jan Wifstrand

Elisabeth Grüner, VD för forskarparken Symbion i Köpenhamn, ser märkbart tillfreds ut när hon blir intervjuad i webb-TV. Visst vill vi gärna tro att det beror på att hon gillar att vara veckans huvudperson i Rapidus kanal i etern (intervjun läggs ut vid 14-tiden i eftermiddag).

Men vi menar nog att det finns en mera sannolik förklaring till hennes nöjda uppsyn. Inom en mycket snar framtid kommer nämligen, enligt vad Rapidus inhämtat, ytterligare en rejäl kapitalinsprutning på cirka 100 miljoner kronor till Symbion Capital I, den investeringsfond som blev till för bara några månader sedan. 200 färska miljoner fanns i potten från början.

Dessa nya 100 miljoner lär för övrigt komma från utländska händer, så snart är Symbion inte längre en inhemsk dansk angelägenhet.

När denna nyhet är ett mera preciserat faktum, troligen inom ett par veckor, kan man lugnt konstatera att något verkligt viktigt har hänt. På bara några månader har en samling kapitaltunga aktörer (se fotnot) med kraft visat att såddinvesteringar, alltså satsningar i unga, idékreativa nyetablerade företag inom IT och bioteknik inte längre är ett åsidosatt kapitel i Köpenhamns entreprenörsvärld.

Precis som TeknoSeed gjort i Ideonmiljön i Lund kan Symbion Capital I visa vägen med riktig riskvilja kombinerad med en seriös syn på exitmöjligheterna. När nu berg- och dalbanan för företagen i den nya ekonomin tycks rulla litet lugnare finns en formidabel chans att i till exempel Symbions miljö finna guldkornen som blir ett nytt Vigilante (tidigare Neupart & Munkedal, uppmärksammad snabbväxare) eller Pantheco (till Hørsholm utflyttad medicoverksamhet), båda framgångsrika nyskapelser som kommit ur Symbionmiljö.

Den kritiska punkten för avancerade forsknings- och teknikbaserade start-ups kanske inte längre blir kapitalförsörjningen, även om Symbion Capital knappast kommer att strö pengar kring sig. Nej, det växande problemet tycks vara tillgången på kvalificerad arbetskraft. För bara en dryg vecka sedan varnade till exempel Symbiondirektören Christina Hvid i Berlingske Tidende för de tilltagande svårigheterna att hitta välutbildade krafter på biotekområdet. Inte lär det bli lättare nu när amerikanska Biogen etablerar sig i regionen och börjar konkurrera om den välutbildade arbetskraften.

De ungas intresse för utbildning på det här området är för svagt. De spännande toppkrafterna från USA är för dyra. Återstår kanske bara att jaga biokemister på andra sidan sundet. Hittar man vägar att lösa det här problemet har Symbion med sina 88 företag i alla fall en framtid där man betyder mer och mer för det nya näringslivet på Själland.

Fotnot: Symbion Capital I bildades i början av året. För de första 200 miljonerna, som ska investeras i Symbionföretag eller företag med liknande karaktär, svarade ATP, Kirkbi (Legos investmentbolag) samt Unibank och Tryg-Baltica i Nordeakoncernen.

Av Jan Wifstrand Elisabeth Grüner, VD för forskarparken Symbion i Köpenhamn, ser märkbart tillfreds ut när hon blir intervjuad i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.