måndag 25 november 2024

inloggad som

Lund tycks klara sig än en gång när Ericsson fortsätter spara

Ericssons kontor för forskning och utveckling i Lund ser ut att komma mycket lindrigt undan i det nya sparpaket som koncernledningen presenterade i samband med dagens rapport för första kvartalet. Ytterligare omkring 10.000 anställda ska bort inom koncernen, varav knappt hälften i Sverige.

— Vi ser över alla våra aktiviteter, men inom forskning och utveckling ska vi vara väldigt försiktiga och inte skära i något som är kärnverksamhet. Samtidigt innebär den minskade efterfrågan på våra produkter att vi även måste minska kostymen inom prioriterade områden och det kommer att få konsekvenser på forsknings- och utvecklingssidan, svarade Ericssons koncernchef Kurt Hellström på Rapidus fråga vid den presskonferens som nyss avslutades i Stockholm.

— Jag kan inte utesluta att Lund påverkas, men den största delen av nedskärningarna i Sverige kommer att ske i Stockholmsområdet. Det är logiskt, eftersom det är här vi har större delen av vår svenska verksamhet, förklarade Kurt Hellström vidare.

Några närmare besked gavs inte om de nya uppsägningarna.

Presskonferensen var i övrigt en rent defensiv historia där Hellström och finanschefen Sten Fornell tvingades konstatera att det ser mycket mörkt ut även framöver för Ericsson.

— Vi har upplevt den snabbaste nedgången vi hittills sett i vår bransch och vi ser inga tecken på att marknaden vänder. Vinsten för andra kvartalet kommer inte att bli bättre än under första kvartalet i år, sammanfattade Kurt Hellström det dystra läget.

Det är fortfarande mobiltelefonerna som är det stora sorgebarnet. Faktureringen inom affärsområdet minskade med 52 procent under första kvartalet i år jämfört med samma period förra året, vilket orsakade en rörelseförlust på 5,7 miljarder svenska kronor. Tack vare nära två miljarder i rörelsevinst inom systemdelen och en reavinst från försäljningen av aktier i Juniper blev vinsten före skatt 600 miljoner kronor för första kvartalet.

Den som hade hoppats på positiva nyheter om ett samarbetsavtal med elektronikjätten Sony blev besviken. Kurt Hellström inledde presskonferensen med att bekräfta att samtal förs, men kallade det för ”no news”.

— Det är ingen hemlighet att vi är öppna för möjligheter att hitta en partner för mobiltelesidan och därför diskuterar med en ledande företrädare för elektronikbranschen. Men jag har inget mer att säga om det.

Av Thomas Frostberg

Ericssons kontor för forskning och utveckling i Lund ser ut att komma mycket lindrigt undan i det nya sparpaket som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.