Av Jan Wifstrand
De goda idéerna och de nya entreprenörerna blir varken sämre eller bättre med börsklimatet.
Kanske fungerar meningen bättre som sista rad i en kommenterande analys, men det är lika bra att sätta tonen direkt. Det behöver sägas.
Så här är läget vad gäller riskkapital just nu:
I Danmark växer äntligen både marknaden och antalet aktörer starkt. En positiv börsutveckling har gett ytterligare inspiration. Men kapitalet hittar ändå inte fram. Entreprenörerna och kapitalisterna jobbar i skilda världar och de förstnämnda är rädda för att förlora makt över sina idéer.
I Sverige har marknaden redan exploderat. Sedan har en svag börs gett kapitalisterna stora skälvan. Därför hittar kapitalet inte fram i den utsträckning som behövs. Entreprenörerna och kapitalisterna är på väg mot skilda världar och de sistnämnda är rädda för att förlora sina pengar.
Öresundsregionen lever med båda fenomenen. Och bägge delar är besvärande, rejält besvärande för den som nu vågar bygga något nytt baserat på en långsiktig idé, i stället för att bara lunka på i löneslaveriets tröga institutioner.
I onsdags hölls öresundsk riskkapitaldag – för första gången – hos Dansk Industri i Köpenhamn. Talare efter talare drog de gängse fraserna om hur mycket riskkapitalisterna tillför inte bara i form av pengar, utan kunskap, engagemang och stöd. Men i tal efter tal saknades också förklaringarna – vad är det egentligen man bidrar med?
Konkretion efterlyses. Men i ett för sådana här konferenser osedvanligt engagerat anförande uppmanade 2M Invests Michael Mathiesen de nya, kapitalbehövande företagarna att ställa krav på venture capitalbolagen.
Mathiesen har rätt. Men vilka krav som bör ställas förblev osagt.
I all ödmjukhet hjälper Rapidus gärna till.
1) Kräv av riskkapitalisterna att de på eget initiativ håller sig väl informerade och uppdaterade om den verksamhet de satsat pengar i. Det är faktiskt si och så med den saken ibland. Och kräv att slippa skriva långa rapporter som inte läses.
2) Kräv att det ställs kritiska frågor till dig som entreprenör, men obs, baserad på denna kunskap.
3) Kräv att dessa erfarna, drivna kapitalister hjälper dig att välja rätt risknivå och skuldsättning, inte tvärtom.
4) Acceptera inte löst tal om hur mycket viktigt nätverk riskkapitalisterna tillför. Kräv konkret hjälp av detta nätverk i stället, till exempel i livsviktiga frågor som nyckelrekryteringar till små, växande verksamheter.
Rapidus snabba format förbjuder mig att här förlänga katalogen.
Poängen är att de nya företagarna inte behöver kapital. Och de behöver inte kompetens.
De behöver både och, samtidigt.
Detta för att våga och kunna bygga vidare på det som är Öresundsregionens styrka, nämligen innovationskraft, hög utbildnings- och forskningsnivå, bra tillgång på arbetskraft och rimligt kostnadsläge i förhållande till flera andra heta regioner.
“Riskkapitalist” är kanske snart ett omodernt ord. Fram för “kompetenskapitalisten”.
Så som det ser ut nu känns venture capital-marknaden ungefär som en lammkotlettrad på restaurang Copenhagen Corner vid Rådhuspladsen. Det är tjockt, segt och tungt, men till sist lossnar det. Tyvärr för sent ibland.