När statliga Gentekniknämnden för tredje gången arrangerar en konferens om genteknikens verkningar på människa och samhälle så hålls den i Stadshallen i Lund. Tidigare konferenser har hållits i Riksdagshuset i Stockholm.
— Nu vill vi ha fokus på Öresundsregionen, säger Susanne Lundin, docent vid etnologiska institutionen i Lund. Institutionen är tillsammans med Medicon Valley Academy medarrangör.
Genteknik och ekonomi, kallas konferensen, som hålls 9 november. Patentfrågorna kommer att stå i centrum. Går det att ta patent på en människa? Vilka konsekvenser får det till exempel för vår människosyn, för solidaritet och jämlikhet mellan rik och fattig, Nord och Syd? Hur kommer företag och myndigheter att agera när man kan testa människors anlag?
300-400 personer kommer till konferensen, bland dem ledande nordiska forskare inom biologi, växtförädling, medicin, ekonomi, genetik med mera. En av de namnkunnigaste är socialantropologen Gisli Pålsson som har studerat genscreeningen av hela den isländska befolkningen. Håkan Olsson från Lunds universitetssjukhus talar om patent av gener.