Lundaföretaget BioInvent har fått en artikel om tekniken bakom företagets antikroppsbibliotek antagen till augustinumret av den ansedda tidskriften Nature Biotechnology. Tidningen kommer ut i dagarna.
— Nature Biotech är trendsättare för vår bransch och det är högt ställda krav i urvalet. För BioInvent innebär publiceringen av artikeln en stor vetenskaplig acceptans för vår teknik. Vi räknar med att det kommer få betydande kommersiella effekter, säger BioInvents VD Svein Mathisen till Rapidus.
Antikroppsbiblioteket grundar sig på ett samarbete med Wallenberg-laboratoriet vid Lunds universitet. I biblioteket finns omkring två miljarder humana antikroppsgener som kan matchas mot olika sjukdomar. Tekniken har flera fördelar framför tidigare metoder som involverar försöksdjur och är betydligt mer tidskrävande. I stället för att ta flera månader går det på några veckor att hitta rätt uppsättning antikroppar.
Än så länge finns inga färdiga avtal med kunder kring antikroppsbiblioteket, men Svein Mathisen räknar med att kunna visa upp resultat av pågående diskussioner under hösten. Artikeln i Nature Biotechnology lär skynda på processen.
Läkemedelsbolag ska antingen kunna hyra en uppsättning av antikroppsbiblioteket eller betala BioInvent för att utföra matchningen mot antikropparna i biblioteket. I de fall antikropparna utvecklas till läkemedel är tanken att ta betalt i förhållande till framstegen i de kliniska studierna och genom royalty på eventuella framtida försäljningsintäkter.
BioInvent var fram till mitten av 90-talet en del av den norska Hydro-koncernen, då ledningen för BioInvent köpte ut bolaget.
Grunden har sedan dess varit kontraktstillverkning av bland annat antikroppar för såväl kliniska studier som färdiga produkter. Den delen av företaget går med vinst.
Parallellt har man byggt upp sitt stora antikroppsbibliotek som på sikt ska bli en allt viktigare intäktsbas för BioInvent.
Företaget har i dag möjlighet att ta fram egna läkemedelskandidater, men tanken är inte att bli ett fullt utvecklat läkemedelsföretag, utan att på ett tidigt stadium licensiera ut kandidaterna till läkemedelsindustrin.
— Vi har inga intentioner att öka risken i bolaget. Det finns betydande resurser och kompetens inom befintliga läkemedelsbolag för prövningar, marknadsföring och distribution, säger VD Svein Mathisen.
Siktet är inställt på en notering på Stockholmsbörsens O-lista under nästa år.