lördag 23 november 2024

inloggad som

Goda kontakter mellan myndigheter räcker inte för Öresundsintegrationen

Av Pernilla Ståhl

Den 1 juli öppnar Bron. Euforin känner inga gränser.

Förväntningarna om framtida investeringar och företagsetableringar har fått hjulen att snurra i Öresundsområdet. Det visade exempelvis SEB:s Öresundsbarometer, som presenterades nyligen.

Men det finns fortfarande flera hinder för framväxten av en integrerad region med uthållig tillväxt.

För ett år sedan presenterade den danska och den svenska regeringen rapporten ”En region blir till”.

Regeringarna lovade i rapporten bland annat att ”hinder för integrationen i form av regler och nationella särordningar tas bort eller reduceras så långt som möjligt under kommande år.”

Låga pendlingskostnader och tillgång till information om regelverk och arbetsmarknad på andra sidan sågs också som viktiga mål. Dessutom slog regeringarna fast att regionen skulle marknadsföras.

Idag på danska Öresundsutställningen presenterade Danmarks erhvervsminister Pia Gjellerup och den svenske statssekreteraren Sven-Eric Söder en uppföljningsrapport, Öresund — status innan bron öppnar.

Vad har åstadkommits sedan den förra rapporten?

Öresundskonsortiet har fastställt brotaxorna.

Den 1 juli öppnar regeringarnas Öresundsinformation (ÖresundDirekt). Där skall medborgare och företag elektroniskt få information om ”möjligheterna i den nya regionen”. Regeringarna satsar 38 miljoner danska kronor de kommande fyra åren på informationsprojektet.I Sverige har man dessutom avsatt 12 miljoner kronor för ett informationscentrum i Malmö.

Marknadsföringsorganisationen Øresund Identity Network har bildats och skall marknadsföra ”märket Öresund” världen över.

Dessutom har samarbetet mellan myndigheterna fördjupats.

Men när det gäller att konkret rasera hinder i form av nationella regelverk och särordningar har det inte mycket hänt, utöver taxiavtalet.

Samarbetet mellan myndigheterna har fördjupats. Integration, alltså. Mellan myndigheter. Det är förvisso en bra början, men det räcker inte.

Den svenska och den danska arbetsmarknaden har knappast blivit mer integrerad. Antalet pendlare över Sundet ligger fortfarande runt 2000 personer. 75 procent av dem är svenskar.

Asymmetrin består. Någon dansk rusning till bostäder på den svenska sidan existerar inte ännu .

Det finns en ”kritisk massa” i Öresundsområdet. Regionen har förutsättningar att bli ett centrum för bioteknik, farmakologi, livsmedelsforskning och IT. Men för att visionen skall bli verklig och för att tillväxten skall bli varaktig på båda sidor Sundet krävs att företagsklimatet i Öresundsområdet är attraktivt.

Kort sagt: det behövs politiska beslut om ett smidigt och förhållandevis enhetligt regelverk. Lika viktigt är att forskningsresurserna (det gäller Sverige) i ännu högre grad koncentreras till området.

Det räcker inte med goda kontakter mellan myndigheter och miljoner i marknadsföring.

*

Pernilla Ståhl är frilansjournalist och tidigare politisk skribent i Sydsvenska Dagbladet.

Av Pernilla Ståhl Den 1 juli öppnar Bron. Euforin känner inga gränser. Förväntningarna om framtida investeringar och företagsetableringar har fått […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad