Av Keld Broksø
Inom finanssektorn kan ett tidigare tillkännagivande snabbt ersättas med ett annan. I dag, när storfusionen mellan den danska försäkrings- och bankkoncernen Unidanmark och svensk-finska MeritaNordbanken är ett faktum, visar sig Unibanks försiktiga strategi hittills i Öresundsregionen ha varit en täckmantel för den slagkraftiga insats som fusionen nu möjliggör.
För bara några veckor sedan berättade Danmarks näst största bank, Unibank, för Rapidus att banken undvek den allt hårdare konkurrensen på den skånska privatkundsmarknaden. Samtidigt har Danmarks största bank, Den Danske Bank, köpt Östgöta Enskilda Bank och bolåneinstitutet Bokredit. Den Danske Bank har dessutom filialer i Malmö och Helsingborg.
Men nu kan Unibank genom fusionen möjligen överträffa Den Danske Bank i försöken att utnyttja Öresundsregionens tillväxtpotential. Hittills har Unibank haft en filial i Malmö för kapitalförvaltning åt förmögna privatkunder och företagskunder. Unibanks vicedirektör Michael Rasmussen förklarade nyligen för Rapidus att Det är möjligt att vi går samman med en lokal partner, men vi försöker inget på egen hand just nu
I dag har vi blivit klokare på strategin.
I ett 17 sidor långt pressmeddelanden om samgåendet finns intressanta perspektiv, inte minst för integrationen i Öresundsregionen. Fusionen motiveras nämligen bland annat med följande orsaker:
- Det ska skapas nya produkter tvärs över landsgränserna.
- Kundbetjäningen och prispolitiken ska harmoniseras.
- Överlappande centrala funktioner ska tas bort.
- Det ska skapas gemensamma funktioner för IT-plattform, kundbetjäning och Internetbaserade finansiella tjänster.
- Det ska skapas en korsförsäljning mellan bank- och försäkringskunder tvärs över landsgränserna.
Fusionen berör därmed direkt några viktiga punkter i diskussionen om barriärer i Öresundsregionen. Fusionen löser knappast alla problem, men den underlättar finansiella transaktioner tvärs över sundet för företagen. Dessutom hjälper den tusentals pendlare att skapa överblick i privatekonomi när de ska korsa Öresund över bron. Fusionen bryter således ner barriärer utan hjälp från lagstiftarna, som hur som helst väntar för länge med att formulera en tillräckligt slagkraftig politik på området.
Fusionens betydelse kan också ses i att privatkunder och små och mellanstora företag kommer att vara koncernens största område. Inom detta segment har koncernen en marknadsandel på 23 procent i Danmark, 20 procent i Sverige och 35 procent i Finland. Vi har alltså sett ett stort steg i kampen mot barriärerna i dag.
Fusioner som effektivt vapen mot barriärer mellan olika länder innebär sådana möjligheter att Peter Straarup, direktör i Den Danske Bank, redan förutser fler fusioner. En sådan utveckling pekar på nödvändigheten i ett snabbt införande av euron.
Unibank och MeritaNordbanken lyfter fram införandet av euron som en del av den logiska bakgrunden till fusionen. Visserligen väntar folkomröstningar i Danmark och Sverige om euron, men förväntningarna är att den kommer. Fusionen och de medföljande harmoniseringarna av finansiella tjänster kan i kombination med införandet av euron innebära att man plötsligt talar samma ekonomiska språk tvärs över Öresund – till fördel för alla tillväxtföretag.