fredag 22 november 2024

inloggad som

Cefar Medical på väg mot USA

Cefar Medical från Lund är på väg in på den amerikanska marknaden. En överenskommelse uppges vara klar med en etablerad distributör inom medicinsektorn. I nästa månad lämnas en ansökan in till amerikanska läkemedelsverket för Cefars produkter för smärtlindring genom elektrisk nervstimulering.

— Vi prioriterar egentligen marknaden i Västeuropa, men kunde inte säga nej till det här erbjudandet. Vi räknar med att börja försäljningen i USA till sommaren, säger VD Mats Dörring.

Han uppskattar att USA redan inom ett år blir ett av de främsta länderna för företagets export. På ett par, tre års sikt kan exporten till USA vara värd omkring tio miljoner kronor.

Ett omsättningstillskott på tio miljoner kronor vore betydelsefullt för Cefar Medical, som förra året omsatte omkring 30 miljoner. I år räknar Mats Dörring med att öka omsättningen till 40 miljoner kronor, men då är inte effekterna av USA-etableringen inräknade. Tre personer kommer att nyanställas för att förstärka marknadsföring och försäljning. I dag har företaget 15 anställda.

— En årlig tillväxt på 30 procent är vad vi orkar med, så länge vi växer organiskt. Vi skulle kunna växa snabbare, men då behöver vi ha in mer kapital, säger Mats Dörring.

Cefar är privatägt och har så varit sedan starten 1975, då bolaget bildades av läkare och ingenjörer från Lunds universitet. På sista tiden har ägarna börjat fundera på att ta in externt kapital, till exempel för att kunna köpa upp företag i distributionsledet eller för att kunna snabba på tillväxten.

Cefar Medical utvecklar behandlingsmetoder som baseras på elektrisk stimulering. Smärtlindring är det största området för elektroterapi. Genom elektrisk stimulering av nerverna blockeras smärtsignalerna eller också utsöndras endorfin som dämpar smärtan. Produkterna går att få som kostnadsfria hjälpmedel på recept.

Ett annat området är akupunktur där ström kopplas till nålarna för att öka effekten av behandlingen. Cefar jobbar även med produkter för muskelstimulering där man med hjälp av ström får musklerna att dra ihop sig. Metoden används till exempel av idrottsmän för att trimma musklerna mellan träningarna, men kan även användas för att stärka musklerna vid inkontinens.

Elektroterapi inom olika områden omsätter årligen fem miljarder kronor i världen, varav omkring 40 procent i USA. Två amerikanska företag är världsledande.

Sverige är huvudmarknad för Cefar Medical, men exporten kommer i år att stå för omkring hälften av omsättningen. Enligt företagets egen bedömning är de bland de två, tre ledande bolagen i Europa. Genom samarbete med lokala distributörer säljer Cefar sina produkter ibland annat Frankrike, Italien, Tyskland, Spanien, Sydkorea, Taiwan och Hong Kong. Under våren inleds också försäljning i Australien och Singapore.

Cefar Medical från Lund är på väg in på den amerikanska marknaden. En överenskommelse uppges vara klar med en etablerad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad