måndag 25 november 2024

inloggad som

Förvärvet av Polar Rose är mer än bara en affär

|  

Kort sagt: Apples köp av IT-bolaget Polar Rose på Minc i Malmö är goda nyheter, inte bara för ägarna som säljer. Det handlar visserligen om en enskild affär, men den är spektakulär och kan tjäna som inspiration för många.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Sedan starten 2004 har Polar Rose fått mycket mediauppmärksamhet för sin teknik för identifiering av ansikten i digitala bilder. Men den anstormning som följde Rapidus nyhet i måndags om att bolaget köps upp av IT-jätten Apple måste ändå varit något av en chock.

Samtidigt kan just detta, när röken väl lagt sig, visa sig vara positivt för flera delar av regionens innovationsdrivna ekosystem.

Under årens lopp har vi hört många framgångssagor från forskningsparken Ideon i Lund. Axis, QlikTech och inte minst Ericssons mobiltelefoner är några exempel som fått stor uppmärksamhet. I Ideons inkubator har bland annat Swiftfoot Graphics vuxit fram, bolaget som förvärvades för ett par år sedan av Intel.

Det har inte saknats framgångar i Malmös företagsinkubator Minc, men de har gjort lite mindre väsen av sig. Bolag som AlgoTrim, Apsis och Hövding växer med spännande produkter, men mer i det tysta utanför de traditionella mediernas sökljus.

Därför är det breda genomslaget runt Polar Rose betydelsefullt. Det stärker Mincs varumärke såväl inom som utanför regionen.

Tillsammans med sommarens besked att QlikTech noteras på Nasdaq och att franska Danone köper hälsodrycken Proviva i en skånsk storaffär bidrar det också till bilden av en region där det på allvar börjat röra på sig igen efter lågkonjunkturen.

Exakt vad Apple vill med Polar Rose vet bara de själva. Ingen av de inblandade parterna har kommenterat något. Den omedelbara vinnaren ser i alla fall ut att vara den tidigare huvudägaren, danska riskkapitalbolaget Nordic Venture Partners.

Under många år såg Polar Rose ut att riggas för just ett uppköp — bolagets mjukvara för ansiktsigenkänning hade tusentals användare men de senaste boksluten innehåller inte en enda krona i försäljning. Så byttes VD:n ut förra hösten och taktiken ändrades till att förpacka och licensiera ut tekniken till bland annat mobilutvecklare. I februari presenterades mobilappen Recognizr för marknaden.

Polar Roses teknik är sprungen ur grundaren Jan-Erik Solems doktorsavhandling om matematiska metoder för bildanalys. Han doktorerade vid Mathematical Imaging Group vid Lunds Tekniska Högskola, där även tekniken bakom Cognimatics, Decuma och i viss mån Nocturnal Vision har sina rötter.

Affären med Apple är en bekräftelse på att det innovationssystem som ska ta forskning till praktisk användning och sedermera affärer fungerar. Vägen har inte varit spikrak för Polar Rose, och med 15 anställda är det heller inte något jätteföretag idag, men bygget tjänar ändå som förebild för unga teknikentreprenörer som kan se att ”det” faktiskt kan hända.

Generellt sett har innovationsbolag fått allt större mediautrymme senaste åren, men regionen har inte varit bortskämd med spektakulära exits. Det kan mycket väl vara en faktor som håller tillbaka nyinvesteringar och riskkapital, så även om vi inte ska dra för stora växlar på en enskild affär, kan den i detta perspektiv ge draghjälp genom att fler blickar riktas hit.

Rapidus rapporterade i våras om att kinesiska Huawei och amerikanska Qualcomm etablerar sig i Lund. Taiwanesiska HTC rekryterar just nu aggressivt till sitt Köpenhamnskontor. Att Apple handplockar ett litet teknikföretag i Malmö är ytterligare ett kvitto på Öresundsregionens kompetens och potential inom IT och telekom, utanför det som händer på gamla jättar som Sony Ericsson, ST-Ericsson och Nokia.

Läs mer om affären och Polar Roses resa genom att klicka på ”Relaterade artiklar” ovan till höger och söka på Polar Rose” i Rapidus arkiv.

Kort sagt: Apples köp av IT-bolaget Polar Rose på Minc i Malmö är goda nyheter, inte bara för ägarna som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad