torsdag 2 maj 2024

inloggad som

LTH-forskare bygger konsultbolag inom bildanalys

I Lundabolaget Eigenvision satsar fem forskare från LTH:s bildanalysgrupp på att slå mynt av sina kunskaper. Bland kunderna finns redan Sony-avknoppningen Katam och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Namnet syftar på en term från linjär algebra – samtliga anställda i Eigenvision har en bakgrund från Mathematical Imaging Group på LTH, forskningsavdelningen där bland annat Cognimatics, Polar Rose, Spiideo och Exini har sin rötter.

Tanken är att fungera som konsulter inom automatiserad bildbehandling och bildanalys. Ett av de första kundprojekten handlar om att segmentera, alltså skilja ut, delar av skelettet på datortomografibilder.

linus_sva%cc%88rm– Målet är att kunna kvantifiera cancer i benen på bilder från CT- och PET-kameror. Ett försteg till det är att segmentera det som är ben, säger Eigenvisions vd Linus Svärm.

Kunden i det projektet är Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Eigenvision har även haft uppdrag för bland andra Lundabolagen Medetect, som analyserar vävnadsprover i mikroskop, och Katam, som grundats av en grupp tidigare Sony-utvecklare kring teknik för att mäta timmervolymen av skog med hjälp av mobiltelefonens kamera.

Egenvision drog igång verksamheten i liten skala under 2015. I dag sysselsätter bolaget fem personer, varav tre på heltid.

– Vi omsatte runt en miljon förra året. Men då var det bara lite drygt en person som arbetade i bolaget, så det blir mer i år, säger Linus Svärm till Rapidus.

Erik Olausson

I Lundabolaget Eigenvision satsar fem forskare från LTH:s bildanalysgrupp på att slå mynt av sina kunskaper. Bland kunderna finns redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.