lördag 4 maj 2024

inloggad som

Apples ”tillfälliga” Lundaenhet växer

Sedan Rapidus förra hösten avslöjade att Apple öppnat en utvecklingsavdelning i Lund har det varit tyst om satsningen. I dag kan vi berätta att verksamheten kretsar kring avancerad teknik för kartor – och att kontoret som sades vara tillfälligt vuxit till sig.

Mobile Heights Center
Mobile Heights Center

Som vanligt när det handlar om Apple är hemlighetsmakeriet stort kring bolagets utvecklingsavdelning i Lund. Kontoret på Mobile Heights Center är fortfarande anonymt och oskyltat.

Det har hittills inte varit känt vad inriktningen är för utvecklingsavdelningen, som vid etableringen förra hösten sysselsatte en handfull personer. Rapidus erfar dock att det främst handlar om avancerad kartteknik, till viss del sprungen ur Linköpingsbolaget C3 Technologies som Apple köpte upp i en miljardaffär 2011.

C3 Technologies knoppades av från försvarskoncernen Saab för att vidareutveckla teknik som ursprungligen använts för att styra målsökande missiler. Med en serie bilder tagna från flygplan eller bil i kombination med data om kamerornas vinklar och GPS-position kunde C3 Technologies mjukvara automatiskt återskapa noggranna tredimensionella modeller av stadsbebyggelse.

Något år efter uppköpet av C3 Technologies bojkottade Apple Googles karttjänster för att istället utrusta Iphone och Ipad med sitt eget kartsystem. Efterhand har fler och fler städer gått att se i 3D i Apples kartor, däribland Malmö, Göteborg och Stockholm.

Då Rapidus avslöjade Apples etablering i november förra året uppgav elektronikjättens lokala PR-kontakt att det enbart handlade om ett tillfälligt kontor. Men sedan dess har hyreskontraktet förlängts och verksamheten dessutom växt till sig något. Källor bekräftar för Rapidus att kontorsytan på Mobile Heights Center utökats. Fler personer är dessutom verksamma nu är för ett år sedan.

Hyresvärden Vasakronan uppger att avtalet för lokalerna löper på ett år i taget, och att det förlängts automatiskt på ytterligare ett år.

Anna_stenkil– De sitter kvar på samma läge och avtalet rullar på, säger Vasakronans affärsområdeschef Anna Stenkil till Rapidus.

Men verksamheten kretsar alltså inte främst kring specifikt mobilrelaterad utveckling och enligt källor till Rapidus undersöker Apple möjligheten att flytta till en annan lokalisering i Lund eller Malmö.

Rapidus har sökt Apples svenska presskontakter, som inte återkommit trots upprepade påstötningar.

Jennie Lorentsson
Erik Olausson

Sedan Rapidus förra hösten avslöjade att Apple öppnat en utvecklingsavdelning i Lund har det varit tyst om satsningen. I dag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.