torsdag 21 november 2024

inloggad som

Mikrobiom-projekt i Öresund får fortsättning

|  
|  

Det är ett drygt halvår kvar av Greater Copenhagen Microbiome Signature Project, den dansk-svenska satsningen som ska stärka regionens forskning inom mikrobiom-området. Hittills har tre utländska företag lockats till regionen och nu planeras en fortsättning på projektet.

– Vi är väldigt nöjda med resultaten. När vi sökte medel till projektet hade vi ingen aning om att vi skulle utföra det mitt under en pandemi, men ändå har vi nått våra mål, säger Sarah Lidé, senior strateg och projektledare på Medicon Valley Alliance, MVA.

Invest in Skåne har haft ansvar för den svenska delen medan MVA haft det övergripande ansvaret och Copenhagen Capacity ansvarat för den danska sidan. Projektet, som finansierats med 2,4 miljoner euro, har kartlagt den existerande forskningen inom mikrobiom i Greater Copenhagen-området. Med mikrobiom menas de mikroorganismer som finns i och på människokroppen, vilka påverkar autoimmuna sjukdomar som exempelvis diabetes och vissa cancertyper. Pandemin försvårade dock arbetet med att locka företag och investerare till regionen eftersom det blev omöjligt att resa.

– Därför fick vi byta arbetssätt. Att nätverka digitalt är väldigt annorlunda. Vi hade en konferens planerad i Köpenhamn med 150 deltagare för att samla internationella gäster. När vi bytte till digital form dök över 600 upp i stället, det är vi stolta över, säger Sarah Lidé.

Under projekttiden har det brittiska läkemedelsföretaget Viramal startat en filial i Malmö medan kosttillskottsföretaget Happybios och turkiska Enbiosis Biotechnology etablerat sig i Köpenhamn. Nu återstår en pitchdag för forskare och företag i Malmö i april och en slutkonferens i Örestad i juni.

– På något vis ska vi fortsätta. MVA har ett mikrobiom-nätverk för forskare och företag som ska fortsätta att träffas två gången om året och se hur vi kan bygga vidare på det momentum som området fått av projektet, säger Sarah Lidé.

Niclas Lindstrand

Det är ett drygt halvår kvar av Greater Copenhagen Microbiome Signature Project, den dansk-svenska satsningen som ska stärka regionens forskning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.