torsdag 21 november 2024

inloggad som

Inga nyheter är dåliga nyheter för regionens företag

Kort sagt: Dominanten HD-Sydsvenskan håller steg för steg på att skala ner sin profilerade bevakning av de skånska företagen och deras villkor. Samtidigt saknar den dedikerade affärspressen resurser och intresse för att själva gräva fram nyheter från södra Sverige. Det är sammantaget riktigt dåliga nyheter för det regionala näringslivet.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Journalister har en tendens att se sin sysselsättning som ett kall snarare än ett yrke. Därför börjar de ofta darra på överläppen och tar lätt till överord när mediernas funktion som den tredje statsmakten kommer på tal.

Demokratin står knappast och faller med HD-Sydsvenskans beslut att lägga ned sajten 8till5 i sin nuvarande form. Men beslutet är inte heller utan konsekvenser, åtminstone inte för det skånska näringslivet. Särskilt eftersom åtgärden bara är den senaste i en lång rad förändringar som Rapidus rapporterat om de senaste åren.

Först lade Sydsvenskan ned 5i3, en serie event och liveintervjuer med näringslivsfokus. Sedan avvecklades den egna näringslivsbilagan. Nu kapar tidningen bland de kvarvarande näringslivssidorna på lördagarna, som i stor utsträckning ersätts med reportage om privatekonomi. Och framöver ska alltså sajten 8till5 inte heller finnas kvar, åtminstone inte som den ser ut i dag då näringslivsnyheterna i första hand ska publiceras på Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads huvudsajter.

Parallellt har landets största affärstidning Dagens Industri skruvat ner sin bevakning av Skåne. Från att tidigare ha haft Sydsvenskan-veteranen Fredrik Norrlid som dedikerad reporter för södra Sverige har de i dag en journalist som på deltid skriver, lite då och då, om näringslivet här nere.

Återkommande undersökningar, senast i form av en kandidatuppsats i journalistik vid Södertörns högskola, visar att de Stockholmsbaserade medierna rapporterar väldigt lite om det som händer ute i landet, bortsett från kriminalitet, olyckor och sportresultat. Inom ekonomijournalistiken motsvaras det av att du antingen måste vara börsnoterad på huvudlistan, och därmed ha tusentals aktieägare, eller vara ett företag som verkligen står ut från mängden med häpnadsväckande teknik, ovanligt snabb tillväxt eller skyhög värdering för att alls synas på radarn i Stockholm. Någon kontinuerlig bevakning av de skånska bolagens framgångar, bakslag och affärer blir det inte tid till.

Givetvis dyker det ibland upp nyheter om skånska företag på sajter som Breakit och Di Digital, senast om Lundabolaget Limes köp av branschkollegan Sparta med sju anställda. Men det handlar om enstaka nedslag som lätt drunknar bland alla vinklar på Spotifys börsnotering.

De privatägda mediebolagen har så klart ingen skyldighet att kvotera in nyheter från den ena eller andra landsändan. Och HD-Sydsvenskan fattar sina egna beslut om var de vill lägga resurserna. Utöver ett skiftat fokus till privatekonomi handlar det bland annat om konferensserien 8till5 Live, som löper vidare.

Men för det skånska näringslivet, som redan i dag har svårt att tränga igenom bruset, är utvecklingen knappast gynnsam. I många branscher är uppmärksamhet rena hårdvalutan – för att hitta nya affärsmöjligheter, potentiella samarbetspartner eller locka personal med precis rätt kompetens.

Det paradoxala är att Stockholm inte heller tjänar på utvecklingen, åtminstone inte i det långa loppet, eftersom slagsidan riskerar att göda antipatin mot huvudstaden. I en färsk undersökning från Stockholms Handelskammare anser 40 procent av de tillfrågade att motsättningarna mellan huvudstaden och övriga landet ökat det senaste decenniet. Och koncentrationen av tongivande medier är en av huvudfaktorerna, 30 procent tycker att det rapporteras ”alldeles för mycket” om det som händer i Stockholm, bara 3 procent att det rapporteras alldeles för lite.

Den nivå av bevakning som skånska företag kunnat vänja sig vid de senaste åren, inte minst tack vare HD-Sydsvenskan, är av allt döma ett minne blott. Det är beklagligt. Regionens näringsliv förtjänar bättre.

Kort sagt: Dominanten HD-Sydsvenskan håller steg för steg på att skala ner sin profilerade bevakning av de skånska företagen och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • På väg mot hållbarhet

    Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.