Ulrika Nilsson, som i åtta år ansvarat för Lunds universitets växande fundraisingverksamhet, lämnar sin post efter oenighet med universitetsledningen. Avdelningen för donatorrelationer är i färd med att samla in tre miljarder kronor i samband med universitetets 350-årsjubileum – ett arbete som redan gett 2,9 miljarder i kassan enligt vicerektor Bo Ahrén.
Ulrika Nilsson lämnade chefsposten i fredags och ersätts tillfälligtvis av universitets kommunikationschef Caroline Runéus.
– Jag och ledningen har haft för olika uppfattning om framtiden och ambitionsnivån för donatorrelationer, säger Ulrika Nilsson till Rapidus.
Fundraisingverksamheten sysselsätter ett tiotal anställda och sorterar under universitetets avdelning för forskning, innovation och samverkan. Nyligen klubbades det slutliga beslutet att stöpa om sektionen, vilket bland annat innebär att LU Open avvecklas helt samt att det extrastöd på fem miljoner kronor om året som enheten för donatorrelationer fått i samband med jubileumskampanjen inte förlängs efter 2017. Jämfört med dagens nivå innebär det att anslagen minskar till en tredjedel.
Bo Ahrén, vicerektor med ansvar för samverkan med näringslivet och övriga samhället, beklagar avhoppet.
– Ulrika Nilsson har gjort ett fantastiskt jobb, men vi har olika syn på hur arbetet ska drivas vidare nu när kampanjbidraget snart tar slut, säger han till Rapidus.
Er ambition har varit att få in tre miljarder kronor fram till 350-årsjubileumet. Ligger den ambitionen fast?
– Absolut. Vi har redan fått in 2,9 miljarder kronor, så vi är nästan i hamn. Men vi vill så klart få in ännu mer om möjligt, så vi slår inte av på takten.
Omstöpningen av avdelningen för forskning, innovation och samverkan har rört upp rejält med damm i de akademiska korridorerna. I en upprörd insändare i helgen beskrev personalen på LU Open processen som en ”ideologisk förändring” på universitetet som hotar hela regionens utveckling.
LU Open har de senaste tre åren drivit projekt med en sammanlagd budget på närmare en halv miljard och räknar själva med att drygt 100 miljoner kommit universitetet till del. Det är ännu oklart hur många av de 22 anställda som kan arbeta vidare i andra positioner inom universitetet.
Men Bo Ahrén menar att omstöpningen inte kommer sänka universitetets ambition att samarbeta med näringslivet.
– Tvärtom tror vi att samarbetet kommer att expandera och att kontaktytorna med näringslivet blir större när verksamheten läggs ut på fakulteterna. Men expertfunktionen kommer att vara kvar inom förvaltningen, för det tror vi är bra, så allt flyttar inte ut, säger han.
Erik Olausson
Magnus Erlandsson