tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Swescan ska lyfta igen

|  
|  

Pandemin kom i vägen för drönarbolaget Swescan. Nu är tillväxtplanen att nå trefaldigad omsättning på fyra år.

Rapidus skrev om Swescan för drygt två år sedan då bolaget hade offensiva planer och skulle nyanställa. Bolaget blev DI Gasell två år i rad. Men i dag är de fortfarande 16 anställda, precis som 2021.

– Vi har faktiskt hunnit säga upp fyra personer och anställa lika många. Corona, Ukraina och energikrisen har ställt till det för oss. Vi har tvingats se över organisationen och fundera över vad vi säljer och till vem, säger Fredrik Hansson, VD och grundare.

Omsättningen har ökat, med samma antal anställda. Bokslutet 2022 landade på 19 Mkr i omsättning och 1 Mkr i vinst. När Fredrik pekar ut tillväxtplanen för de kommande tre åren talar han om att nästan trefaldiga omsättningen från 22 Mkr, som är prognosen för 2023, till över 60 Mkr för 2027. Men “bara” dubbla antalet anställda.

Bolaget startade 2014 och använder fotogrammetri och laserscanning.

– Utvecklingen går fort, kameror och lasrar är bättre idag. Swescan har utvecklats från att jobba med enklare tjänster som flygbilder, filmer och kartor till att gå mer på djupet i kundens behov och bli en helhetsleverantör. Vi fokuserar på vissa områden och väljer bort andra, säger Fredrik Hansson och utvecklar:

– Tidigare gjorde vi många små jobb, nu gör vi större uppdrag och säljer kunskap. Vi är närmare kunderna på ett annat sätt.

Inom affärsområdet fastigheter skannar Swescan byggnader både invändigt och utvändigt med drönare. Inte sällan är det gamla kulturbyggnader för att bygga 3D-modeller eller så kallade digitala tvillingar.

– Vi har jobbat med bland annat Bohus fästning och Sofiero slott. Vi ser sådant som inte syns på ritningar och kan exempelvis kartlägga tusentals kvadratmeter mur i detalj, säger Fredrik Hansson.

Skredet vid E6 i Stenungsund är ett aktuellt uppdrag där man gör en 3D-modell över hela området tillsammans med Statens geotekniska institut (SGI).

I den alpina världen flyger Swescan över hela fjället och byn och samlar data som sedan används för att planera in nya tomter, stugor, liftar och nedfarter. Pistmaskinerna styrs idag med drönarbaserad data.

– Planen för oss är att växa i Norge och längre fram i Alperna. Vår plattform är redan översatt och klar att använda, säger Fredrik Hansson.

Han berättar om hur kunder som Skistar framöver kan använda Swescans kartmotor och sensorer för att visualisera köer.

Sölve Dahlgren

Pandemin kom i vägen för drönarbolaget Swescan. Nu är tillväxtplanen att nå trefaldigad omsättning på fyra år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.