söndag 19 maj 2024

inloggad som

Drönarföretag expanderar i Skåne

|  
|  

Helsingborgsbaserade Swescan, som bedriver och utvecklar drönarbaserad inmätning, växer och expanderar i Skåne. De sysselsätter i dag 16 personer och planerar att växa till 60-80 personer inom fem år.

– Vi planerar just nu att expandera och öppna på fler platser i landet, och i Helsingborg kommer vi rekrytera fler personer till teamet, säger Fredrik Hansson, vd på Swescan.

Företaget jobbar med drönare i olika former och har en affärsidé som går ut på att mäta med drönare, laserscanna byggnader och skapa 3D modeller för att mäta in- och utvändigt. Det skapas en så kallad geometrisk kopia av verkligheten, som kan användas för exempelvis entreprenadjobb då man kan spara tid med exakt underlag.

– Behovet av den här typen av data växer explosionsartat vilket gör att vi också gör det. Just nu tar vi in ny utrustning för att kunna mäta stora byggnader på ett helt nytt sätt, vilket blir tids- och kostnadseffektivt. Hela samhället digitaliseras och då kommer behovet av att ha tillgång till verkligheten i digitalt format, och där är Swescan en ledande leverantör idag, säger Fredrik Hansson.

Swescans omsättning har ökat stadigt sedan starten 2014. 2019 omsatte de nära 12 miljoner kronor, nästan en fördubbling från två år tidigare, och 2020 landade omsättningen på 15,4 miljoner. Förra året utsågs bolaget dessutom till Gasellföretag av Dagens Industri.

De vill inte bara kalla sig för ett mätföretag utan står även för analys och levererar beslutsunderlag. Fredrik Hansson berättar att de är i kontakt med både investerare och eventuella samarbetspartners för vidare utveckling av verksamheten.

– Vi har flera intressenter som knackar på dörren just nu och vi är i kontakt med investerare och stora kunder. Vi vill skapa synergier med både samarbetspartners och större bolag och kommer gasa på rätt rejält, och vi är alltid öppna för olika former av samarbeten, säger Fredrik Hansson.

Julia Eriksson

Helsingborgsbaserade Swescan, som bedriver och utvecklar drönarbaserad inmätning, växer och expanderar i Skåne. De sysselsätter i dag 16 personer och planerar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]


  • Swescan ska lyfta igen

    Pandemin kom i vägen för drönarbolaget Swescan. Nu är tillväxtplanen att nå trefaldigad omsättning på fyra år.