söndag 28 april 2024

inloggad som

LU Holding satsar på plaståtervinnande enzymer

|  
|  

LU Holding investerar i nystartade Cyclezyme och blir nya delägare. Företaget får ett tillskott på 395.000 kronor för att vidareutveckla sina plastnedbrytande enzymer

– LU Holding tror starkt på vår idé och det blir en kvalitetsstämpel för oss att ha dem med oss i ett så här tidigt skede. De kan bidra med både pengar och nätverk, och stöttar med andra resurser som exempelvis juridisk hjälp, nästan som en inkubator, säger Peter Falck, vd på Cyclezyme till Rapidus.

LU Holding har gått in som delägare för att stötta bolaget med 395.000 kronor som ska betraktas som en förinvestering inför en kommande såddfinansiering under nästa år. Så inga medinvesterare krävs i nuläget.

– Pengarna kommer framförallt gå till att skala upp den enzymatiska processen med att återvinna plast. Vi vill demonstrera teknologin i en mindre pilotskala för att visa att processen fungerar och väcka intresse hos investerare och andra aktörer. Det är i dag svårt att återvinna plastavfall och med vår process kan vi återvinna fler typer av plast. Det är en miljövänlig metod och mindre energikrävande, ett miljövänligt sätt att återvinna plast helt enkelt, säger Peter Falck.

Cyclezyme utvecklar enzymer för återvinning av plastavfall som tidigare varit svårt att återvinna. Det handlar till exempel om textilier som innehåller plast, som polyester, och även plastförpackningar av engångsformat. Bolaget grundades 2020 och baseras på forskning av Javier Linares-Pastén vid Kemiska institutionen, Lunds universitet. Peter Falck har tidigare även grundat Spotlight-listade Lundabolaget Carbiotix.

Att investeringsbolaget LU Holding nu går in som delägare betyder att bolaget kan växla upp takten och tillverka sina egna plastnedbrytande enzymer för kommersiellt bruk.

– Slutmålet är att vi vill ändra hur folk ser på plast och göra användningen cirkulär och hållbar, säger Peter Falck.

Julia Eriksson

LU Holding investerar i nystartade Cyclezyme och blir nya delägare. Företaget får ett tillskott på 395.000 kronor för att vidareutveckla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.