torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Fiberbolag i Lund får miljontillskott från irländsk aktör

Lundabolaget Carbiotix, en avknoppning från Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet, får genom en nyemission in en miljon kronor och ett irländskt bolag som ny delägare.

Carbiotix bedriver forskning och utveckling av prebiotiska produkter baserade på spannmål, alltså substanser som främjar tillväxten av gynnsamma tarmbakterier. Efter vinsten i Venture Cup Syd 2015 har bolaget främst fokuserat på ingredienser till djurfoder och livsmedel, men med kapitaltillskottet öppnas möjligheten att utveckla konsumentprodukter.

– Ur bolagets perspektiv är det bra att komplettera med en konsumentprodukt och med den här investeringen kan vi göra det. Vi inleder kliniska studier inom en snar framtid och räknar med att ha en separat produkt färdig för lansering under nästa år, säger vd Kristofer Cook till Rapidus.

Bakom investeringen döljer sig det anonyma och nybildade bolaget Pure Investors Limited, baserat i Dublin.

– Jag kan inte säga så mycket om dem i dagsläget men det finns en naturlig koppling till vår verksamhet. Det är tunga aktörer och det blir spännande att ha dem med oss när vi går mot lansering, säger Kristofer Cook.

Pure Investors tar en minoritetspost och styrelseplats i bolaget, grundarna Kristofer Cook, Peter Falck, Eva Nordberg-Karlsson och Patrick Adlercreutz är största ägare.

Carbiotix foderprodukt Axos är en löslig fiberingrediens för fiskodling, kycklingproduktion, grisar och nötdjur och lanseras under året. Foderingredienserna och konsumentprodukterna kommer på sikt hanteras i olika bolag.

2015 var Carbiotix första verksamhetsår, intäkterna bestod då i ett Vinnovabidrag på knappt 420.000 kronor samt ett bidrag från Almi på 50.000 kronor.

Jennie Lorentsson

Lundabolaget Carbiotix, en avknoppning från Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet, får genom en nyemission in en miljon kronor och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]