lördag 27 april 2024

inloggad som

Carbiotix-grundaren ska återvinna plast med enzymer

Cyclezyme heter det nya bolaget som Spotlight-listade Carbiotix grundare Peter Falck startat tillsammans med forskaren Javier Linares-Pastén. Med hjälp av enzymer ska de bryta ner och återvinna plast från blandade material.

Duon träffades när de båda forskade på Lunds universitets avdelning för bioteknik. Peter Falcks disputation från den tiden mynnade ut i bildandet av Carbiotix, som i höstas gick till börsen i en kraftigt övertecknad listningsemission. Nu har Javier Linares-Pasténs forskning inom plastnedbrytande enzymer har nu lett till bildandet av Cyclezyme.

– Jag har mer erfarenhet av att driva en startup och kommer ju också från biotekniken. Javier är en biokatalysexpert och har forskat fram enzymerna, så vi matchar väldigt bra, säger Peter Falck, vd på Cyclezyme.

Enzymerna som verksamheten baseras på är enligt Peter Falck väldigt selektiva och kan utvinna monomer från material som polyestertextil, som innehåller betydligt mer än bara plast. Monomer är molekyler som, vid sammanfogning i kedjor blir polymer, det vill säga plaster. Efter utvinningen kan alltså dessa monomer sedan användas för att skapa nya plaster.

– Det tillverkas 300-400 miljoner ton plast i världen och väldigt lite av det återvinns. Vi behöver hitta en lösning för att återvinna all plast som används i dag, även i till exempel vissa textiler och annat som är svårt att återvinna, säger Peter Falck.

Bolaget är fortfarande i uppstartsfas och grundarna söker nu efter strategiska samarbetspartners främst inom återvinning, textilåtervinning och plasttillverkning.

Emiliano Strauss

Cyclezyme heter det nya bolaget som Spotlight-listade Carbiotix grundare Peter Falck startat tillsammans med forskaren Javier Linares-Pastén. Med hjälp av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.