fredag 26 april 2024

inloggad som

Fiberbolaget Carbiotix får in nytt kaptial

Carbiotix i Lund får in ytterligare 1,5 miljoner kronor från irländska Pure Investors Ltd, ny delägare sedan i våras. Pengarna ska finansiera lanseringen av bolagets produkt: en prenumerationstjänst där kunderna får paket i brevlådan med individuellt anpassade fiberportioner som ska främja tillväxten av bra tarmbakterier.

Enligt forskningen äter vi människor generellt för lite fibrer, och om vi ökade fiberintaget skulle tillväxten av de goda bakterierna i tarmen gynnas på bekostnad av de dåliga bakterierna. Carbiotixs egenutvecklade konsumenttjänst är baserad på en kommersiell fiber som är godkänd som livsmedelstillsats.

Konceptet innebär att kunderna får sina fiberportioner i brevlådan och skickar tillbaka ett avföringsprov varje månad för analys. Därigenom kan man se hur förhållandet mellan bra och dåliga tarmbakterier förändras. Beroende på analyssvaret justerar Carbiotix mängden fibrer i nästa sändning till kunden.

– Efter omfattande tester i en labbmodell av tarmen, som jag utvecklade under min forskningstid vid Lunds universitets institution för bioteknik, har jag hittat den bästa kommersiella fibern, som vi nu använder. Jag har också utvecklat rutinerna för att analysera de bakteriestammar – ett tiotal just nu, bland annat bifidus – som är bra för magen för att kunna följa hur kundernas magar förbättras, säger Peter Falck.

Carbiotix utvecklar även en löslig fiber ur spannmålsrester, Axos, som ska användas som prebiotisk tillsats.

– Vi räknar med att vår fiber ska vara godkänd för användning i mat och foder om några år, säger Peter Falck.

Bolaget knoppades av från Lunds universitet 2014. Grundarna, bolagets vd Kristofer Cook, Peter Falck, Eva Nordberg-Karlsson och Patrick Adlercreutz är tillsammans största ägare. Bolaget fick in en miljon kronor av Pure Investors Ltd i våras.

Elisabet Ottosson

Carbiotix i Lund får in ytterligare 1,5 miljoner kronor från irländska Pure Investors Ltd, ny delägare sedan i våras. Pengarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.