måndag 26 februari 2024

inloggad som

Nya miljoner till prebiotikabolag i Lund

Prebiotikabolaget Carbiotix har tagit in 4,5 miljoner kronor, varav huvuddelen från nya ägaren Shisher Kumra via Lundabolaget Sustainability Support Services Europe. Pengarna ska gå till att få fler kostfiberprenumeranter och därigenom mer data, vilka ska användas för att ta fram terapeutiska produkter.

Carbiotix, som är en avknoppning från Lunds universitet, startade i våras en prenumerationstjänst där kunder får individuellt ökande dos av lösliga kostfiber hemskickade en gång i månaden samt bakterieanalyser av sina avföringsprov. Tanken är att den moderna människan äter alldeles för lite fibrer och därför har en sämre bakterieflora i tarmen än optimalt. Bolaget har flera hundra kunder i många länder, uppger vd Kristofer Cook.

– Vårt mål är att ur insamlade kunddata hitta samband för att kunna utveckla produkter som kan ha terapeutisk verkan vid några av de vanligaste mag- och tarmbesvären. Vi använder de bästa kommersiella fibrerna på marknaden. Vår största konkurrensfördel ligger i att vår mikrobiomanalysmetodik är snabb och billig, säger Kristofer Cook, som även ligger bakom bolag som Bioprocess Control och Bioextrax i Lund.

Carbiotix strävar enligt vd:n efter att få intäkter från tre håll: genom ett irländskt joint-venturebolag som håller på att skala upp en anläggning för produktion av kostfiber i Ungern, terapeutiska produkter som ska tas fram ur insamlad kunddata, och prenumerationstjänsten.

– För att finnas mer på den nordamerikanska marknaden ska vi inom 18 månader etablera samma faciliteter där som i Lund: labb och distrubitionsverksamhet. I planen finns att ta in ytterligare pengar i början av nästa år, säger han.

Carbiotix startade 2014 och hade förra året en omsättning på nära fyra miljoner kronor med ett litet negativt resultat. Största ägare är grundarna Kristofer Cook, Eva Nordberg-Karlsson, Patrick Adlercreutz och Peter Falck som tidigare forskade vid avdelning för Bioteknik vid LTH och tog fram mikrobiomanalysen.

Lundabaserade Carbiotix har tidigare rest 2,5 miljoner kronor. Dessa kom från irländska Pure Investors Ltd, som har styrelserepresentation genom Eric Sievers. Utöver Sustainability Support Services Europe, ett konsult-bolag med fokus på EU-lagstiftning, gick även grundare med i den senaste emissionen.

Elisabet Ottosson

Prebiotikabolaget Carbiotix har tagit in 4,5 miljoner kronor, varav huvuddelen från nya ägaren Shisher Kumra via Lundabolaget Sustainability Support Services Europe. Pengarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.