onsdag 24 april 2024

inloggad som

Nya miljoner till prebiotikabolag i Lund

Prebiotikabolaget Carbiotix har tagit in 4,5 miljoner kronor, varav huvuddelen från nya ägaren Shisher Kumra via Lundabolaget Sustainability Support Services Europe. Pengarna ska gå till att få fler kostfiberprenumeranter och därigenom mer data, vilka ska användas för att ta fram terapeutiska produkter.

Carbiotix, som är en avknoppning från Lunds universitet, startade i våras en prenumerationstjänst där kunder får individuellt ökande dos av lösliga kostfiber hemskickade en gång i månaden samt bakterieanalyser av sina avföringsprov. Tanken är att den moderna människan äter alldeles för lite fibrer och därför har en sämre bakterieflora i tarmen än optimalt. Bolaget har flera hundra kunder i många länder, uppger vd Kristofer Cook.

– Vårt mål är att ur insamlade kunddata hitta samband för att kunna utveckla produkter som kan ha terapeutisk verkan vid några av de vanligaste mag- och tarmbesvären. Vi använder de bästa kommersiella fibrerna på marknaden. Vår största konkurrensfördel ligger i att vår mikrobiomanalysmetodik är snabb och billig, säger Kristofer Cook, som även ligger bakom bolag som Bioprocess Control och Bioextrax i Lund.

Carbiotix strävar enligt vd:n efter att få intäkter från tre håll: genom ett irländskt joint-venturebolag som håller på att skala upp en anläggning för produktion av kostfiber i Ungern, terapeutiska produkter som ska tas fram ur insamlad kunddata, och prenumerationstjänsten.

– För att finnas mer på den nordamerikanska marknaden ska vi inom 18 månader etablera samma faciliteter där som i Lund: labb och distrubitionsverksamhet. I planen finns att ta in ytterligare pengar i början av nästa år, säger han.

Carbiotix startade 2014 och hade förra året en omsättning på nära fyra miljoner kronor med ett litet negativt resultat. Största ägare är grundarna Kristofer Cook, Eva Nordberg-Karlsson, Patrick Adlercreutz och Peter Falck som tidigare forskade vid avdelning för Bioteknik vid LTH och tog fram mikrobiomanalysen.

Lundabaserade Carbiotix har tidigare rest 2,5 miljoner kronor. Dessa kom från irländska Pure Investors Ltd, som har styrelserepresentation genom Eric Sievers. Utöver Sustainability Support Services Europe, ett konsult-bolag med fokus på EU-lagstiftning, gick även grundare med i den senaste emissionen.

Elisabet Ottosson

Prebiotikabolaget Carbiotix har tagit in 4,5 miljoner kronor, varav huvuddelen från nya ägaren Shisher Kumra via Lundabolaget Sustainability Support Services Europe. Pengarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.